niedziela, 15 czerwca 2014

Grillowany łosoś fusion w wersji meksykańskiej


Czerwiec to najsmaczniejszy miesiąc, a to za sprawą truskawek:-) Nieprawdaż? 
W ogóle  ma się ochotę na lżejsze jedzenie. A jeśli lżejsze to zapewne więcej jemy w tym okresie ryb.



 Konsekwencją tego dzisiaj u nas na obiad był  łosoś norweski. Truskawkowa salsa bardzo orzeźwiła danie, a w duecie z groszkiem cukrowym dała finalnie piękny kolorystycznie obraz na talerzu:-) Zachęcam do skosztowania tego połączenia. Zaproponowałam łososia w wersji meksykańskiej i jestem ciekawa czy Wam posmakuje, bo nam bardzo?


 Składniki na 4 porcje:
  • 600 g łososia norweskiego,
marynata do łososia:
  • 0,5 limonki,
  • 2-3 łyżki tequili,
  • 3 łyżki oleju z kukurydzy,
  • 1 papryka Chipotle w czerwonym sosie adobo (wędzona papryka chilli w sosie pomidorowym - można uzyć papryki słodkiej wędzonej),
  • 1ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej, kminu rzymskiego, cynamonu, oregano,
  • sól i pieprz,
 salsa truskawkowa i z groszku cukrowego

  • 12-16 dużych truskawek,
  • 200 g groszku cukrowego,
  • 1 pęczek kolendry,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • pół papryczki chilli,
  • 1 limonka,
  • sól i pieprz.
Przygotowanie:


Łososia porcjujemy na 4. Składniki marynaty łączymy i marynujemy w niej  filety z łososia około 2h. Truskawki kroimy w kostkę, dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek, wyciskamy sok z połowy limonki, dodajemy pół pęczka posiekanej kolendry, kawałeczki papryczki chilli. Doprawiamy pieprzem.




Groszek obgotowujemy chwilę w słonej wodzie. Następnie wrzucamy go do zimnej wody z lodem i odcedzamy. Dodajemy pół pęczka posiekanej kolendry, dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek, wyciskamy sok z połowy limonki,doprawiamy solą i pieprzem.
Łososia wyciągamy z marynaty, grillujemy i podajemy na salsie z groszku cukrowego, obok nakładamy salsę truskawkową. Możemy podać do tego nachosy lub ryż smażony.
Smacznego!





Grilluj z łososiem norweskim!


Grillowanie 2014

16 komentarzy:

  1. No Marzenko, łosoś po królewsku! Z truskawkami - pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałości!! Całość wygląda niczym w najlepszej restauracji !

    OdpowiedzUsuń
  3. na prawdę bardzo apetycznie podany łosoś :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Marzenko, przepięknie podałaś to danie!;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Marzenko Kochana, nasze kubki smakowe waaaaarrrriują!!!!
    Serdeczności!!!
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  6. Marzena , z pewnoscia to przepyszne danie...Ale zdjecia sa poprostu fantastyczne !:)
    Jesli wpis sie zdubluje to nie moja wina bo cps mi tu wszystko szwankuje jakby...:) W kazdym razie mistrzowsko to wszystko pokazalas...

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda bosko! aż mi ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wiesz co!? co za pyszności!!!!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. jak tu u Ciebie swiezo :))) i przyjemnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Boszszszsz, gdzie ja o tej porze kupie rybę???:)

    OdpowiedzUsuń
  11. to sie nazwa boskie połączenie:) cudowne danie, jeszcze cudowniej podane:) achh

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwiodłaś mnie truskawkową salsą i groszkiem cukrowym, za który dałabym się pokroić :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ta salsa truskawkowa - rewelacja! dla całości brak mi słów ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Fantastyczna propozycja na obiad :) Zjadłabym ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniały! Zjadłabym go tu i teraz! I jeszcze te truskawki!

    OdpowiedzUsuń