sobota, 7 czerwca 2014

Pełnoziarniste farfalle z pesto szparagowym i grillowanymi warzywami



Przygotowując danie konkursowe nie wiedziałam na co się zdecydować: lekkie czy wysokoenergetyczne dla sportowca?  Wybrałam pierwszą wersję. Użyłam makaronu pełnoziarnistego, pesto z surowych szparagów i grillowanych warzyw. Myślę, że posmakuje Wam moja propozycja. Zwłaszcza  sprawdzi się na nadchodzące upały, bo czas potrzebny na przygotowanie jest naprawdę krótki.


Eksperymentując z różnymi pesto, to jest jedno z najbardziej zaskakujących. Do tej pory nie jadłam surowych szparagów. Również nie grillowałam ich nigdy. W obu przypadkach miłe było doznanie smakowe i warte powtórzenia:-)


Składniki na 2 osoby:
  • 200 g makaronu farfalle pełnoziarnistego Lubella,
  • 0,5 pęczka szparagów zielonych,
  • 10 sztuk pomidorków koktajlowych,
  • sól, pieprz,
  • oliwa z oliwek,
  • oscypek do posypania

pesto szparagowe:
  • 0,5 pęczka szparagów zielonych,
  • garść słonecznika łuskanego (ja go dodatkowo uprażyłam)
  • 1/3 szkl. oscypka twardego startego,
  • oliwa z oliwek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • kilka listków bazylii. 
Przygotowanie:
 
Przygotować pesto  miksując wszystkie składniki i dolewać oliwy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.Można przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiczku.
Makaron ugotować  al dente w słonej wodzie. W tym czasie rozgrzać patelnię grillową, podlać oliwą, wrzucić obrane szparagi i pomidorki. Grillować dosłownie kilka minut do przyrumienienia. Posypać solą i pieprzem.
Makaron wymieszać z 2-3 łyżkami pesto, układać na grillowanych szparagach. Na wierzchu ułożyć pomidorki, posypać startym oscypkiem.


16 komentarzy:

  1. Samo dobro na talerzu :) Zjadłabym!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, jeszcze są szparagi , szybko, szybko muszę jeszcze kupić dziś:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pesto, ze szparagów jeszcze nie jadłam, muszę koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tez nie jadlam pesto ze szparagow , ale lubie pesto , lubie szparagi , kocham makarony - musi byc pyszne !

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis brzmi bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie też dzisiaj pesto szparagowe!
    Pyszne ze wszystkim.
    Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  7. chętnie wpadłabym na obiad!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Moje ulubione składniki w jednym pysznym daniu! Idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale fajne pesto, a ja robiłam wczoraj sałatkę z pesto koperkowym. Uwielbiam takie połączenia. Moje smaki. :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ty Marzeno zawsze coś wykwintnego wymyślisz, co mnie kusi, aby wypróbować :-)
    Buziaki !

    OdpowiedzUsuń
  11. pesto szparagowe! musi być znakomite

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmm... wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kochamy szparagi <3 ...a zielone szczególnie <3
    Bardzo smaczna propozycja!!!
    Serdeczności Marzenko:):)
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  14. Takie pesto to ja rozumiem :-D mlask, mlask :-D

    OdpowiedzUsuń
  15. Ty to masz świetne pomysły! Też nigdy nie jadłam surowych szparagów. :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam różnego rodzaju pesta, musze Twoje wypróbować.

    OdpowiedzUsuń