Sałatka szpinakowo-szparagowa z żurawinowym sosem


I kolejna propozycja na szparagi. Już niedługo sezon się skończy więc korzystam na maksa i Was również zachęcam.  Sos słodkawy fajnie się komponuje ze słonymi dodatkami. Mozna spokojnie dodać więcej żurawiny niż u mnie w przepisie.


Mam zły okres i wybaczcie, że nie jestem zbyt aktywna. Mam nadzieję, że przyjdą lepsze dni…
Czy u Was też jest tak duszno?


Składniki:
  • zielone szparagi,
  • młody szpinak,
  • szynka dojrzewająca (po 2 plastry na osobę),
  • ser nadający się do zgrillowania ( po 1 plastrze na osobę - u mnie oscypek, ale może być camembert ),
żurawinowy winigret:
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • kilka kropel octu winnego,
  • 1 łyżeczka żurawiny,
  • pół łyżeczki musztardy francuskiej,
  • można dodać odrobinę wody,
  • sól do smaku.
Przygotowanie:

Szparagi oczyścić, odciąć zdrewniałe części łodyg, a następnie umyć. Do wrzącej, lekko osolonej i posłodzonej wody włożyć szparagi i gotować 3 minuty. Odsączyć. Pokroić na 2-3 centymetrowe kawałki. Szpinak umyć, wysuszyć, ułożyć na talerzu. Szynkę pokroić i rozrzucić na szpinaku, dodać pokrojone szparagi.  W słoiczku lub w shakerze do sosów wymieszać wszystkie składniki sosu. Plastry sera podsmażyć na patelni grillowej. Ułożyć na sałacie. Wszystko polać sosem.




Nowalijkowe Kucharzenie

Komentarze

  1. No nie mów,że się skończy...
    Jeszcze nie!
    Sałatka pycha.

    OdpowiedzUsuń
  2. Interesująca kompozycja smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach, jak to ładnie wygląda. Masz rację, trzeba się teraz najeść tych szparagów! :)))
    A poza tym, to wiesz... dni lepszych będzie całe mnóstwo! :D :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawe połączenie składników :)

    OdpowiedzUsuń
  5. lato idzie humor ci się poprawi ! spox :)

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  6. Pewnie, że przyjdą lepsze dni, głowa do góry:)
    Choć nie próbowałam, wierzę że sałatka jest pyszna, jak to zwykle u Ciebie:)))
    U nas też duszno, ale mam nadzieję na kolejną burzę:)
    Ściskam mocno!:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu wielkie dzięki:-) a To "jak to zwykle u Ciebie" - wielki komplemet z Twoich "ust":-)

      Usuń
  7. te upały chyba każdego męczą :) ale odpocząć warto :) szczególnie gdzieś na łonie natury :) pyszna sałatka!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie skomponowałaś swoją sałatkę! Ja szparagowo korzystam jeszcze :)
    Zdecydowanie lepszych dni życzę :) Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  9. Kochana sałatka wygląda rewelacyjnie! Trzymam kciuki, żeby wszystko się poukładało. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. cudowna!!! dla takiego smakosza szparagów, wprost idealna!:)

    OdpowiedzUsuń
  11. U mnie tez upaly meczace...i taka salatka to swietny pomysl na cos smacznego , ladnego i lekkiego:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jaka apetyczna! Idealna sałatka na upały.

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda tak pięknie... Ciekawe czy uda mi się dostać jeszcze szparagi?
    Marzenko ! Poprawy samopoczucia życzę. Upały już odpuszczają.

    OdpowiedzUsuń
  14. jestem bardzo ciekawa tego sosu ;) chyba się wproszę na taką sałatkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Super wersja, uwielbiam tego typu sałatki, a jeśli wieńczy je grillowany ser to rzucam się na to jak przysłowiowy wilk

    OdpowiedzUsuń
  16. Sałatkę i ten sosik poproszę bo ja jak wiesz uwielbiam sałatki. A sos widzę robisz fajny taki jak lubię swój domowy z żurawiną mniam.

    OdpowiedzUsuń
  17. Rewelacyjna sałatka! Szkoda, że sezon na szparagi nie trwa cały rok :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetna kompozycja smakowa :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne