wtorek, 1 lipca 2014

Dip paprykowy, bakłażanowy i śledziowy


Doskonała propozycja na biesiadowanie przy piwku czy winku z przyjaciółmi. Dipy nadają się na każdą porę roku. Trudno zdecydować, który najlepszy, bo każdy inny. Są  tematem do dyskusji;-) Jedno wiem, smakowanie każdego z osobna wciąga jak paluszki.
 

Myślę, że przyda Wam się moja propozycja, bo sama zawsze mam problem przed imprezą,
co podać;-) Można zaserwować z pieczywem lub krakersami. Również okoliczność podania dowolna. Może być starterem przed daniem głównym lub przegryzką przy pogaduchach.
No to co? Imprezę czas zacząć;-)


Składniki:
Dip paprykowy:
  • 2-3 papryki czerwone,
  • kostka fety,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz,
  • paryka słodka w proszku,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
Paprykę umyć i włożyć do nagrzanego peikarnika do 180 stopni. Piec do momentu, aż skórka sczernieje. Wyciągnąć i włożyć do worka foliowego. Po wystygnięciu ściągnąć skórkę i oczyścić z pestek. Blenderem zmiksować wszystkie składniki. Doprawić. Schłodzić przed podaniem w lodówce.
 
Dip śledziowy po żydowsku:
  • 3 filety śledziowe,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 kromka żytniego chleba bez skórki,
  • 1 jabłko,
  • 1 cebula,
  • 1/2 łyżeczki cuktu,
  • 1 łyżeczka oleju,
  • 1 łyżeczka octu winnego.
Śledzie wymoczyć w wodzie przez conajmniej 1h. Odcedzić, wysuszyć i pokroić w drobne kawałki. Chleb namoczyć w wodzie, odcisnąć i wrzucić do śledzi. Pokroić jabłko, jajka i cebulę. Wszystko wymieszać w malakserze, ale tak, żeby były wyczuwalne kawałeczki pasty. Doprawić cukrem, olejem i octem. Schłodzić przed podaniem w lodówce. Idealnie smakuje do wódeczki:-)
 
Dip bakłażanowy wg Nigela Slatera:
  • 2 bakłażany,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  •  2 łyżki pasty tahini,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól.
Upiec bakłażany w całości w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni do momentu, aż będą miękkie. Ostudzić, przekroić na połówki i wybrać miąższ do miski. Zalać sokiem z cytryny, żeby nie sczerniał. Dodać pozostałe składniki i rozgnieść dobrze widelcem. Skropić oliwą. Schłodzić przed podaniem w lodówce.
 
Podawać dipy z pieczywem lub krakersami.
























31 komentarzy:

  1. No spróbuję wszystkich trzech, jak tak zachwalasz :)
    Śliczne te łyżeczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No spróbuj, bo dobre:-) Łyżeczki zakupione w TKMaxx:-)

      Usuń
  2. Śledziowym dipem mnie zainspirowałaś :)
    A myślałam, że śledzika już pod każdą postacią jadłam :):)

    OdpowiedzUsuń
  3. zapisuję, no zapisuję! Szczególnie bakłażanowy mnie przekonuje.. no dobra i te krakersy na zdjęciu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi chyba najbardziej smakował paprykowy, potem śledziowy a na końcu bakłażanowy;-)

      Usuń
  4. Szaleństwo sosów!
    Pysznie.
    Wybieram śledziowy!

    OdpowiedzUsuń
  5. nie możemy się zdecydować który wybrać, bo wszystkie wyglądają pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. To mogę wpaść na te pogaduchy? Winko przywiozę :) Pycha! Próbuję każdego :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamilka, jasne, kiedy tylko zechcesz;-)

      Usuń
  7. Wow aż 3 do wyboru ? Super, na pewno się przydadzą :) Właśnie poszukiwałam jakiś wypróbowanych przepisów, dziękuję :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to cieszę się, że pomogłam choć trtoszkę:-) Nie mogę się zebrać, żeby skończyć tę zakładkę z menu imprezowym;-)

      Usuń
  8. Paprykowy robię podobnie, pozostałych nie znam ale bardzo mnie zainteresowały :) Piękne masz naczynka i sztućce :)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo ciekawe te dipy :> no i smakowicie wyglądają! a te łyżeczki! piękne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Już wyżej pisałam, łyżeczki zakupione w TK Maxx.

      Usuń
  10. Genialne dipy i jak zawsze piękne zdjęcia!
    Nie ma co prawda do bakłażanowego tej pasty, ale może kupię?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ania ja ją sama zrobiłam z sezamu i oliwy:-)

      Usuń
  11. Świetne te pasty, Marzenko. Najbardziej zaintrygowała mnie śledziowa. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. nigdy jakoś nie robiłam dipów, ale w sumie to fajny pomysł na dodatek do przekąsek na przyjęcie:) masz świetne łyżeczki:D śledziowy dip brzmi ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. łaaał! super! przydadzą się na 100 %!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wszystkie zjadłabym z wielką przyjemnością!:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dipy super, paprykowy to mój faworyt :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bakłażanowy najbardziej przypadł mi do gustu, ale ja jestem miłośniczka bakłażana więc dlatego. fajną ucztę zrobiłaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Paprykowy chowam na zaś:)

    Buziam Kochana, i choć mnie u mnie nie ma to u Was jestem:)
    :*
    Miłego:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Masz rację, próbowanie takich pysznych dipów może wciągnąć. To szalenie uzależniające zajęcie a i tak nigdy nie wiadomo który lepszy ;-)

    OdpowiedzUsuń
  19. trza będzie wypróbować, bardzo zachęcające składniki !

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń