niedziela, 24 sierpnia 2014

Papryka pieczona z pomidorami i serem


Nadszedł sezon paprykowy. Przygotowałam aromatyczną propozycję pieczonej wersji z serkiem ziołowym i pomidorami. Lubicie maczać pieczywo w oliwie z przyprawami? To teraz wyobraźcie sobie jak jest jeszcze połączona z sosikiem powstałym z pieczenia warzyw. Niebo w gębie:-) Słowo:-)



Przepis stworzony na potrzebę konkursu Almette, dlatego ten serek widnieje na zdjęciu i jest składnikiem potrawy.



Składniki (1-2 porcje):
  • 1 papryka, 
  • 1 pomidor malinowy, 
  • almette ziołowy, 
  • kilka listków bazylii, 
  • sól, pieprz, 
  • oliwa z oliwek.
Przygotowanie:

Paprykę włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C, piec do momentu, aż skórka zacznie brązowieć. Włożyć do foliowego woreczka do wystygnięcia. Zdjąć skórkę, przekroić paprykę na 4 części, oczyścić z pestek. Pomidora obrać ze skórki, pokroić w grubszą kostkę, doprawić solą, pieprzem i posiekaną bazylią. W naczyniu żaroodpornym układać paprykę, posmarować każdy kawałek serkiem ziołowym almette, nałożyć pomidory. Wszystko skropić obficie oliwą z oliwek. Zapiekać w temp. 190 stopni C, do momentu zrumienienia. Podawać z pieczywem.




18 komentarzy:

  1. Marzenko jakie te papryczki kuszące:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne! Kolory zachęcają do jedzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie przepadam za papryka , ale w tym wydaniu z pewnoscia skusilabym sie. I mysle ,ze wyprobuje ten pomysl w nadchodzacy weekend.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I daj znać, czy Ci smakowało:-)

      Usuń
    2. Smakowalo i to bardzo ! wlasnie dzis robilam ponownie na zyczenie domownikow :))

      Usuń
  4. apetycznie i prosto, coś dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Chce mi się śpiewać, gdy widzę tak pyszne danie! To być może niestosowna reakcja, albo głupia, ale radość z każdej pysznej potrawy jaką widzę na blogach dodaje mi skrzydeł - jestem w Anglii, a to zawsze dość przykre doświadczenie kulinarne, jeśli musisz się żywić na mieście... widoki i zapachy za pośrednictwem internetu działają kojąco :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne, już sobie wyobrażam jak zasiadam do stołu i zajadam z wielkim smakiem ten smakołyk. :) Do tego jakieś pyszne pieczywo domowe :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojej to musiało być pyszne! Chyba po drodze do domu zakupię paprykę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo ciekawa propozycja!:) uwielbiam pomidory i paprykę! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepyszna - ja sobie tak wyobrażam kolację:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajnie to wykombinowałaś paprykę z serkiem. Zjadłabym oj zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Robilam te papryke kolejny raz...jest przepyszna - zwlaszcza jesli pisze to ktos kto ogolnie nie lubie papryki...:)

    OdpowiedzUsuń