piątek, 1 sierpnia 2014

Tarta z cukinią, pomidorami i fetą


Jak ja lubię lato i wszystkie smakołyki w tym okresie, owoce i warzywa nasze polskie. Oj niech żałuje ten, który nie chce naszego dobra i wprowadza embargo;-) Promujmy zatem i wspierajmy polskie ogrodnicze plony. Pewnie to kropla w morzu potrzeb, ale jak każdy dołoży malutki wkład to może lżejsze będą odczuwalne skutki tej decyzji. Potrafimy się zebrać, jak pokazują akcje charytatywne, więc zachęcam tym bardziej. 
Pomożecie?;-)


Składniki:
Ciasto:
  • 100 g mąki orkiszowej,
  • 50 g masła,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka wody,
  • szczypta soli.
Farsz i polewa:
  • 1 gałązka pomidorków koktajlowych,
  • 1 cukinia,
  • 100 g fety ( można wymieszać z innym ulubionym serem),
  • świeże listki oregano,
  • 2 jajka,
  • 250 ml śmietany 18%,
  • sól, pieprz.
Przygotowanie:
Do mąki dodać kawałki twardego masła, poszatkować nożem. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Wyłożyć ciastem formę do tarty, nakłuć widelcem i podpiec na złocisty kolor w temp. 180 stopni.
Na podpieczonym cieście ułożyć równomiernie połówki pomidorków, pokrojoną, nożykiem do warzyw cukinię, we wstążki, kosteczki fety i oregano, posypać przyprawami, ale ostrożnie bo feta jest słona. Do śmietany dodać jajka, przyprawy. Wymieszać dokładnie i wylać na farsz. Zapiekać do ścięcia masy jajecznej i przyrumienienia w temp. 190 stopni.

















31 komentarzy:

  1. Musi być pyszna :) i ładnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio tez jestem na etapie tart. Smaki mi zrobiłaś bo nie ma jak ktoś poda. To ja się częstuję i nie pytam o zgodę :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała, bo letnia! Co tu więcej pisać;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Polskie najlepsze, a ci, co ich nie chcą niech się wypchają ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pomożemy i chętnie się poczęstujemy ;) ;)
    Tarta wygląda obłędnie!!!!!
    Serdeczności Marzenko :):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę dziewczyny:-) W na siła:-)

      Usuń
  6. Cudna tarta! Zrobię na pewno :) gdzie dorwałaś orkiszową?
    Ja jabłka to nie bardzo, ale staram się kupować to co polskie, ale niestety niektóre polskie produkty mają nieciekawy skład. :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Orkiszową mąkę kupuję na targu, mówiłam Ci;-) Na właśnie ja jabłka tez nie bardzo;-)

      Usuń
    2. Od jakiegoś czasu nigdzie nie widzę orkiszowej, więc myślałam, że i tam nie ma. Musze się udać :)))

      Usuń
  7. wygląda bajecznie! rozpływam się!

    OdpowiedzUsuń
  8. Aż zgłodniałam :) wspaniałe smaki!

    OdpowiedzUsuń
  9. Krótko pisząc, bardzo smaczna letnia tarta :)

    OdpowiedzUsuń
  10. super tarta z letnich darów :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyzsności!
    Bardzo lubię...

    OdpowiedzUsuń
  12. Najchętniej podkradłabym Ci kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Lato uwielbiam z tych samych powodów. Na bazarkach dostaję obłedu nie wiem co kupić tyle pieknych warzyw i owoców. Tarta przecudnej urody i niezwykle smaczna. Poprosze kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudności. Kawałek chcę i ja!

    OdpowiedzUsuń
  15. Najpyszniejsze składniki na tartę :) uwielbiamy <3

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda bardzo zachęcająco ^^

    OdpowiedzUsuń
  17. Idealny obiad. Uwielbiam takie tarty o tej porze roku :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale pysznie wygląda Marzenko :-) zjadłabym kawałeczek, muszę taką koniecznie zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Dzisiaj robiłam przepyszne,goście się zachwycali.tylko do ciasta musiałam dac więcej maki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowała :-) A mąka mące nie równa i często trzeba podsypywać więcej ;-)

      Usuń