czwartek, 30 października 2014

Kartoflanka niemiecka z pulpecikami mięsnymi



Jak przystało na Halloween coś z dyni podać wypada;-)
 Taka strawa rozgrzeje dzieciaki po wieczornych  wędrówkach. Mimo pożeranych słodyczy myślę, że nie pogardzą takim gorącym kubeczkiem;-)
Przepis znalazłam u Thiessy i zapewniam, że dla zwolenników ziemniaków będzie to prawdziwy rarytas. A i dodatek dyni fajnie się tu wpasowuje;-)



Składniki :
na zupę:
  • 1 kg ziemniaków, pokrojonych w kostkę,
  • 0,5  kg dyni, pokrojonej w drobną kostkę,
  • 2 marchewki, pokrojone w kostkę,
  • 1 posiekana cebula,
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 2 łyżki masła,
  • 0,5  szklanki śmietany kremówki (można pominąć lub użyć mniej),
  • 2 listki laurowe,
  • kilka ziaren czarnego pieprzu,
  • 1,5 łyżeczki majeranku,
  • sól, pieprz do smaku.
  • 0,5 pęczka natki pietruszki.

na pulpety:
  • 450g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego lub drobiowego,
  • 1 jajko,
  • 1duży ząbek czosnku, zmiażdżony,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:

Mięso na pulpety połączyć z pozostałymi składnikami i wymieszać na jednolitą masę. Odstawić do lodówki.
W sporym garnku rozgrzać masło, przesmażyć na nim cebulę oraz marchewkę. Następnie dodać dynię, smażyć jeszcze 2 minuty. Wlać bulion dodać ziemniaki, listki laurowe, majeranek i ziarna pieprzu. Gotować pół godziny. Ziemniaki i dynia powinny być całkowicie miękkie.
Ze schłodzonej masy mięsnej zwilżonymi zimną wodą dłońmi formować pulpety wielkości małego orzecha włoskiego. Włożyć pulpety do zupy, nie mieszać. Przykryć garnek i gotować 15 minut. Następnie wlać śmietanę i przyprawić solą i pieprzem. Podawać posypaną natką pietruszki.




22 komentarze:

  1. O kurczę, wygląda naprawdę solidnie :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna, rozgrzewająca zupka :))
    Na pierwszym zdj. widzę znajome napisy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie moje smaki :) Uwielbiam takie treściwe, rozgrzewające i jeszcze z dużą ilością ziemniaków zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne i rozgrzewające danie! Idealny posiłek!

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmmniam! idealna kartoflanka! pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dałaś czadu Marzenko ! Mega pulpety , a nie pulpeciki !
    Zupka jak się patrzy. Pożywna, rozgrzewająca. W sam raz na listopad.

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetna zupa:) moje dzieci uwielbiają pulpeciki w zupie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Co za wspaniała zupa! Jak ja lubię takie gary pełne dobra wszelakiego, pysznie ugotowałaś Marzenko.Na pewno zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  9. Rozgrzewająca, smaczna i bardzo pysznie wygląda ta zupka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Idealna zupa na tę porę roku :) Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  11. Z przyjemnością zjadłabym taką zupkę :-D

    OdpowiedzUsuń
  12. I ziemniaczki...i dynia...i pulpeciki....mniam :)!

    OdpowiedzUsuń
  13. Musiała być bardzo smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  14. nie znalam takiej zupy, ale chętnie spróbuję, bo kartoflanki lubimy :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. lubie niemieckie żarcie :D (y) Lubie niemiecki konkretny smak. U nas to ani w tę ani w drugą....


    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń