poniedziałek, 27 października 2014

Torcik pomidorowy


Torcik pomidorowy, który powstał na potrzeby konkursu pt.:"Dania z serkami kremowymi" był prezentem dla naszych przyjaciół. W miniony weekend spotkał nas zaszczyt uczestniczenia w niezwykłym wydarzeniu. Prawdę powiedziawszy po raz pierwszy miałam okazję świętowania "dziadkowego pępkowego";-) 
A jaki zdrowy będzie wnuczek, skoro ponad trzydziestoosobowy tłum wznosił toasty...:-)


Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • serek kremowy Apetina czosnek i zioła,
  • 2 pomidory śliwkowe czerwone,
  • 2 pomidory śliwkowe żółte,
  • pomidorki koktajlowe czerwone i żółte (10-12 sztuk),
  • pół pęczka bazylii świeżej,
  • pół pęczka świeżego oregano,
  • parmezan w kawałku do posypania,
na sos do sałatki:
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • kilka kropel octu balsamicznego,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka musztardy truskawkowej (może być inna),
  • można dodać odrobinę wody,
  • sól do smaku.
Przygotowanie:

Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim. Na wierzch rozsmarować serek ziołowy. Zapiekać do zrumienienia w 200 stop.C.  W międzyczasie  przygotować sałatkę z pomidorów. Wymieszać w słoiczku lub shakerze wszystkie składniki sosu. Pomidory duże pokroić na 4 cząstki, a koktajlowe na pół. Można również dodać suszonych pomidorów. Wymieszać z posiekanymi ziołami. Zalać sosem winigret. Wypełnić upieczone ciasto sałatką, posypać startym parmezanem. Podawać z sałatą i lampką białego schłodzonego wina.



Torcik można upiec w dużej formie lub w kilku małych, 
jak widać na załączonych zdjęciach powyżej.




Dania z serkami kremowymi

22 komentarze:

  1. Torcik wspaniały i z wyglądu i smakowo, "obskoczył" dwie okazje, cóż chcieć więcej?
    Bardzo mi się przepis podoba , bo uwielbiam gotowe ciasto francuskie, które już niejeden raz wybawiło mnie z opresji (czyt.nalot niespodziewanych gości) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Torciki warzywne to świetny pomysł. Zjadłabym kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki tort zjadłabym w całości! Rewelacyjnie wygląda, miałas świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawa i pięknie wyglądająca tarta, a i bardzo zdrowa przy okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy pomysł:)
    A przy okazji zdrowo i warzywnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Warzywny tort smaczny i kolorowy,zaskoczyłby gości na przyjęciu:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Marzenko, cudny ten twój wytrawny torcik:) Pełen smaku i koloru! boski!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo uroczy torcik, świetnie wygląda i do tego zawiera to co uwielbiam - pomidory :)

    OdpowiedzUsuń
  9. szybko i smacznie, bardzo podoba mi się ten torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  10. pomidory mogę jeść w każdej postaci, podoba mi się pomysł z torcikiem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda przepięknie!
    Już sobie wyobrażam jak smakuje z tą lampka schłodzonego wina:)

    OdpowiedzUsuń
  12. on się prezentuje genialnie! Pomysł bomba, życze powodzenia w konkursie :)
    Wow.. ale mi się smak narobił ;D

    OdpowiedzUsuń
  13. Dobre to jest. Robilam cos takigo i u mnie nazywa sie to tarta. Ciasto inne i serek, pomsl ten sam. http://www.sfinjak.wroclaw.pl/eggblog/news.php?id=319

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thiesso, faktycznie podobne:-) A nie widziałam tego wcześniej u Ciebie;-) To moje też to bardziej tarta niż torcik, ale nazwałam tak ze względu na okoliczność świętowania:-)

      Usuń
  14. genialnie wygląda, nie można przejść obok takiego smakowitego dania nie próbując choć odrobinę :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak pomidorowy to ja jestem za!
    Pyszny widok.

    OdpowiedzUsuń
  16. Wytrawny pomidorowy torcik - to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mam nadzieje, że taki torcik wszystkim smakował, uroczo wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Marzenko, ależ nasycone te fotki, a ów torcik jak malowany!
    Addio pomidory, niewiele jadalnych pozostało w sklepach, będzie mi ich brakować straszliwie...

    OdpowiedzUsuń