niedziela, 23 listopada 2014

Sos tysiąca wysp



Coraz zimniej na dworze, choć i tak nasz rejon  jest najcieplejszy w Polsce. Dzisiejsze słońce zapewne sprawiło, że pomyślałam o lekkiej sałatce do obiadu. Obecnie w mojej codziennej diecie musi być bardzo dużo surowych warzyw, które mają niski indeks glikemiczny. Myślę, że z czasem pojawi się więcej przepisów na takie typu dania, bo sytuacja, w której się znalazłam to wymusza. 
Sos tysiąca wysp, który proponuję jest znacznie zmodyfikowany przez dodatek jogurtu - taka zdrowsza wersja. Jak dla mnie pyszna. Może być podawany również jako dip do warzyw lub lubianych przez dzieci nuggetsów.



Składniki:
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 4 łyżki pikantnego kechupu,
  • 1 łyżka sosu chilli,
  • 0,5 łyżeczki sosu Worcestershire,
  • 1 łyżeczka octu z białego wina,
  • sól i pieprz cayenne do smaku.
Przygotowanie:

Wszystkie składniki sosu wymieszać dokładnie. Doprawić solą i pieprzem cayenne. Serwujemy jako dip, sos do sałatek, mięsa i jajek.

16 komentarzy:

  1. ciekawy przepis, nie próbowałam takiego sosu więc chętnie wykorzystam przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie się zapowiada :) Chętnie spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ten sos,niedawno go odkryłam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię ten sos!
    Z sałatką pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  5. wersja z jogurtem, a więc chudsza bardzo do mnie przemawia :)
    a bez warzyw nie wyobrażam sobie życia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapowiada się ciekawie, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszny sosik :) a jaki ładny słoiczek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mój ulubiony sos, zapisuję do zrobienia, kiedy Pan Dżemdżus nie będzie patrzył ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Już nie pamiętam, kiedy u mnie słońce było.;)
    Sosik lubię, ale dawno go nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  10. ubóstwiam ten sos pycha :) ps. śliczny słoiczek :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię ten sos, dlatego skorzystam w Twojego przepisu na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam go, domowy najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń