niedziela, 16 listopada 2014

Zielonki i jajka na śniadanie


Zbierać, polubić, oprawiać i jeść grzyby nauczyła mnie moja ciocia i zawsze, choć nie ma Jej już z nami, będę Ją pamięcią przywoływać ilekroć przygotowuję jakiekolwiek danie grzybowe. Tak też było z moim dzisiejszym śniadaniem:-)
Piękny urodzaj  mamy w tym roku i oby trwał jak najdłużej, a zimy wcale nie musi być jak dla mnie;-)


Składniki:
  • zielonki - kilka sztuk,
  • 1-2 jajka,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 1 łyżeczka oleju.
Przygotowanie:

Grzyby dokładnie oczyścić, wypłukać z blaszek piasek. Pokroić na drobne kawałeczki. Podsmażyć na rozgrzanym oleju i maśle z dodatkiem soli - do momentu, aż cały płyn z grzybów odparuje. Wbić jajka. Smażyć do momentu ścięcia. Doprawić. Podawać z pieczywem.




19 komentarzy:

  1. nie jadłam tych grzybów ale jajecznica wygląda smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm to danie nam przypomniało jak bardzo lubimy grzyby z jajkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja również nigdy nie jadłam tych grzybów. Ale jajecznica na kurkach jest pyszna, a ta pewnie smakuje podobnie.
    Fajne śniadanie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zielonki są bardzo podobne do kurek, też takie chrupiące i twardawe, jak blaszkowe:-)

      Usuń
  4. A Ty znów zielonkami kusisz :D i jajem :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. szczerze przyznam, że o tych grzybach nie słyszałam!
    Ale jajecznicę z grzybami baaardzo lubię <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, pysznie! Zielonek to niestety nie mam :( Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszne śniadanie! paluszki lizać:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie umiem zbierać tych grzybó, ale danie wygląda mega apetycznie. Uwielbiam grzyby. Grzyby i ryby. Mogę jeść codziennie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Doskonałe śniadanie!
    Uwielbiam wygląd zielonek ( u nas gąski),smak...
    I u mnie ostatnio zielonki-gąski w kuchni.
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie śniadanie to bym zjadła :) Marzenko ja też nie chcę zimy :) a dzieci się mi dziwią!

    OdpowiedzUsuń
  11. Jadlam to w wersji z kurkami... ciekawe jak smakuja te zielonki... nie jadlam...

    OdpowiedzUsuń
  12. Z kurkami lubię, to i z zielonkami pewnie by mi smakowała taka jajecznica.:)
    A zima niech będzie, ale taka ze śniegiem i słońcem.:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Widzę że u Ciebie teraz królują "zielonki" w naszej okolicy zwane gąskami. Pyszne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pierwsze słyszę o tych grzybach :) Chętnie bym spróbowała!

    OdpowiedzUsuń