wtorek, 16 grudnia 2014

Bulion grzybowy z pierogami z kaszy manny nadziane fasolą i grzybami

 
 
Święta coraz bliżej.  W  sumie najbardziej sprawdzają się przepisy tradycyjne.  Jednak spróbowałam trochę urozmaicić nasze menu i dzięki konkursowi  świątecznemu Kupca          „Zdrowe nie nudne Święta" znalazłam motywację, której efektem jest ten bulion grzybowy  z pierożkami z kaszy manny.  Ciasto jest dość twardawe jak takie z dodatkiem jajek, ale ciekawe w smaku, za to farsz z fasoli i grzybów idealny. Na pewno zagości w moim domu na stałe. Moi domowi testerzy zachwalali farsz i zupę, ale ciasto wolą moje z kefirem. Jednak moje znajome, który też miały okazję spróbować,  bardzo pochlebnie wypowiadały się o moim daniu.



Składniki:
na bulion grzybowy:
  • włoszczyzna,
  • 3 garście suszonych grzybów leśnych (u mnie podgrzybki),
  • sól,
  •  2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego,
ciasto na pierogi:
  • 250 g kaszy manny firmy Kupiec,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki wody,
  • sól,
farsz:
  • grzyby suszone ugotowane z zupy,
  • 1 duża cebula,
  • warzywa obgotowane z zupy bez pora,
  • pól szklanki fasoli Piękny Jaś Karłowy firmy Kupiec,
  • sól, pieprz,
  • olej rzepakowy,

Przygotowanie:
Grzyby przepłukać i namoczyć dzień wcześniej.  Dodać wszystkie składniki na zupę, posolić  i ugotować wywar. Ja to zrobiłam w szybkowarze. Odcedzić wywar, doprawić ewentualnie do smaku. 
Fasolę namoczyć również dzień wcześniej. Ugotować z odrobiną soli do miękkości. Rozdrobnić, dodać pokrojone na drobno  grzyby z zupy ( grzybów jest 2 razy więcej). Dodać cebulkę pokrojoną w kosteczkę i obsmażoną na oleju oraz część warzyw z zupy, najlepiej je rozdrobnić lub zblendować. Warzywa dodawać stopniowo i na pewno nie całość, żeby farsz nie był za rzadki. Doprawić solą i pieprzem.
Z kaszy , jajek i wody wyrobić ciasto, jak jest zbyt luźne to dodać jeszcze kaszy. Odstawić na pół godziny do lodówki.  Urywać kawałek ciasta, formować w kulkę i rozwałkowywać na okrągły placuszek. Nakładać farsz i zlepiać. Wrzucać do słonej wody, po wypłynięciu jeszcze chwilę pogotować, odcedzić. Podawać  z bulionem grzybowym.
 



Konkurs Świąteczny Zdrowe nie nudne Święta

21 komentarzy:

  1. Podoba mi się pomysł na farsz do pierogów. Muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny przepis, zapisuje i zaraz spróbuję zrobić. To danie musi pojawić się u mnie na wigilijnym stole :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne połączenie - elegancja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Marzenko Ty to zawsze takie smakołyki wyczarujesz że mi aż ślinka cieknie!! Pierożki koniecznie do wypróbowania ! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Niezwykłe te pierożki i w ogóle całość, ciekawy farsz, muszę zapamiętać.

    OdpowiedzUsuń
  6. Rozmawiałyśmy, że ciasto na pierogi z dodatkiem jajek jest al dente. Dałaś wodę, więc pownno być okejas. Może ta kaszka manna im zaszkodziła ? ;) To był oczywoście żart. Rozmwaiałyśmy też o subiektywnych odczuciach. Dla mnie ciasto z jajek z dodatkiem wody jest idealne, a od mometu kiedy dysponuje maszynką do rozwałkowywania ciasta, to jest bardzo prawdopodobnym, że przzerzucę się tylko i wyłącznie na mąkę z jajkami. Ulwielbiam pierogi al dente (y) Pamiętaj, że to subiektywna opinia.

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  7. Farsz barzdo mnie zaciekawił,chociaż nie pozbyłabym się wigilijnych uszek z suszonymi grzybami.
    Twoje pierożki zrobię przy okazji.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pierogi z kaszy???!!!zaskakujące:)danie apetyczne i kuszące aromatami:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglada przepieknie i smakuje pewnie tez pysznie. Zwyczajnie rozpiescilas swoich domownikow i kaprysza...;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Marzenko, bardzo ciekawie skomponowane! Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  12. powiem tak: totalne zaskoczenie dla mnie, nigdy nie spotkałam się z czymś takim! wow.. ale skusiłabym się, aby kłapnąć kęs lub dwa :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Marzenko, chcę zobaczyć te kluseczki od środka, tak mnie zaciekawiłaś powyższym przepisem, że aż wpełzam w monitor by go zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Prawda, że Twoje ciasto na kefirze jest najlepsze :)! Ale te pierogi też chętnie bym skubnęła...;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Oj , jaki piękny i zdrowy wynalazek. Baaardzo apetyczny!

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo ciekawy pomysl na pierogi. Ciasto z kaszy mannej jest zdfowsze od zwyklego a skoro wyszky Ci z niego tak zgrabne pierozki to warto przetestowac ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bulion grzybowy uwielbiam, a pierogi z kaszy są wprost genialne!

    OdpowiedzUsuń
  18. podoba mi się to urozmaicenie! :) ciekawy farsz :)

    OdpowiedzUsuń