sobota, 27 grudnia 2014

Kawior z bakłażana


Bakłażan to moja słabość. I tyle różnych rzeczy z niego robiłam i dziwi mnie, że kawior ciągle odkładałam. Jest przepyszny. Smakuje wybornie z krakersami czy grzankami. Może być przekąską na imprezy domowe, a Sylwester tuż tuż;-) Czyli propozycja jak najbardziej na czasie. A latem sprawdzi się jako dodatek do grilla, czy na plenerowy wypad za miasto.



Składniki:
  • 1 duży bakłażan,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • oliwa z oliwek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, 
  • pieprz,
  • sok z cytryny.
Przygotowanie:

Bakłażana pokroić w plastry, posolić i odstawić na około 0,5 h. Po tym czasie spłukać i wytrzeć go d sucha. Posmarować plastry oliwą z oliwek i podpiec do miękkości w piekarniku, w 180 stop. C. Następnie pokroić w drobną kosteczkę lub zblendować dodając oliwę, sok z cytryny dla smaku i przyprawy. Na koniec wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Schłodzić w lodówce



Przekąski Sylwestrowe

17 komentarzy:

  1. ooo.. pod taką postacią jeszcze bakłażanu nie jadłam.. a wygląda jak dobra pasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam bakłażana w każdej postaci. Przepis do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, też uwielbiam! W takiej postaci - pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mnie zachęciłaś :))) chyba zrobię w środę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cos dla mnie ! :) juz nie moge sie doczekac kiedy to wyprobuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Marzenko, to chyba musi smakować pysznie! Bardzo ciekawa propozycja! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Niezwykłe w swojej prostocie.
    Marzenko , bakłażan, to moja miłość, potrzebuję lekkości jadła po świętach,
    pasta idealna np. do jajek na twardo, wykorzystam z pewnością.Pozdrawiam .
    Wspaniałego Nowego Roku Ci życzę, Przede wszystkim zdrowia.

    OdpowiedzUsuń
  8. co za fantastyczny pomysł. może mieć ogromne wykorzystanie w kuchni taki kawior :)
    Wielkie dzięki za ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Marzena mamy taką samą słabość do bakłażana ha ha. To moja miłość kulinarna. Kawior pyszny sama bym zjadła. Szczęśliwego Nowego roku ci życzę, aby spełniły się w nim wszystkie twoje marzenia :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kawior z bakłażana - wyszukiwarka Google - około 55 000 wyników.
    Refleksja?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kawior z bakłażana to rodzaj pasty, smarowidła, choć niektórzy nazywają go kawiorem dla ubogich;)

      Usuń
  11. Uwielbiam kawior z bakłażana odkąd mi go pokazał brazylijski kumpel, czyli... jakieś 20 lat :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja też bardzo lubię.
    Nie wiem dlaczego nazwano tę pastę kawiorem, ale smakuje wybornie.
    I daje wiele możliwości komponowania składników.

    OdpowiedzUsuń
  13. Nabrałam taaaakiej wieeelkiej ochoty na ten kawior :) Wspaniały !!!

    OdpowiedzUsuń
  14. odczarowałaś dla mnie bakłażana :)
    Najlepszego w Nowym Roku Marzenko!

    OdpowiedzUsuń
  15. Jaki super pomysł! Chętnie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetny pomysł, musimy wypróbować, pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń