Pierogi orkiszowe z kapustą słodką i borowikami


Dzisiaj mam dla Was 2 perełki. Pierwszą są te orkiszowe pierogi nadziane słodką kapustą i suszonymi borowikami. Zostały wpisane na Ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych jako pierogi razowe z Lalina (gmina Sanok, woj. podkarpackie). Smakowo mi bardzo podpasowały jak czytałam o nich i były inspiracją dla moich. Do zrobienia moich wykorzystałam mąkę orkiszową i kefir oczywiście, a proporcje składników robiłam zupełnie po swojemu.
Mogą być doskonałą propozycją na danie wigilijne:-)



Składniki:
na ciasto:
  • 0,5 kg mąki orkiszowej,
  • 400 ml kefiru,
  • szczypta soli,
na farsz:
  • 0,5 główki średniej białej kapusty,
  • 2 garści suszonych borowików (można użyć innych grzybów leśnych lub pieczarek),
  • 2 cebule + 1 cebula na okrasę,
  • sól, pieprz, cukier,
  • odrobina soku z cytryny
  • olej, masło.

Przygotowanie:

Grzyby namoczyć 2h w zimnej wodzie. Kapustę poszatkować, posolić i poddusić w garnku, na odrobinie oleju. Grzyby obgotować , posiekać i dodać do kapusty. Cebule pokroić w drobną kostkę, posolić i zaszklić na oleju z dodatkiem masła.Dodać do kapusty. Doprawić solą, cytryną, cukrem i pieprzem. Chwilę razem przesmażyć. Wystudzić.
Zagnieść ciasto z podanych składników, w razie potrzeby dodać mąki lub kefiru. Rozwałkować na cienki placek, wykrajać szklanką koła, nakładać farsz i widelcem sklejać brzegi ciasta. Obgotować w słonej wodzie do wypłynięcia na wierzch. Na okrasę podsmażyć półtalarki cebuli na oleju z dodatkiem masła, posolić. Polać ugotowane pierogi.


A teraz obiecana wcześniej druga perełka;-)
Otóż chciałam Was zaprosić do wzięcia udziału w konkursie, w którym do wygrania są warsztaty Akademii Smaku:-)

Konkurs „Zdrowe nie nudne Święta” z marką Kupiec!
 
Prześlij zdrowy i nietuzinkowy przepis na zdrowe i nie nudne danie świąteczne z użyciem produktów marki KUPIEC na adres: KONKURS@kupiec.pl Najlepszy przepis okraszony zdjęciem zdobędzie nagrodę główną w postaci zaproszenia na warsztaty Akademii Smaku realizowanego wraz z marką Bosch w Warszawie oraz zestawu upominkowego produktów marki Kupiec wraz z książką kucharską. Dodatkowo do wygrania 5 zestawów nagród dla wyróżnionych za najciekawsze dania.
----
Na przepisy czekamy do 18 grudnia. Ogłoszenie wyników już 19 grudnia! Ślijcie, czekamy!

 KUPIEC-konkurs

Konkurs Świąteczny Zdrowe nie nudne Święta

Pierogi wigilijneLekkie Święta
zBLOGowani.pl

Komentarze

  1. Pierożki pierwsza klasa :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Uwielbiam takie fit wersje pierożków!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, bardzo smakowita wersja ukochanych pierogów :) Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, aż mi ochoty na pierogi zrobiłaś!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne pierożki, a jakie klimatyczne fotki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na pewno nie nudne, a i pyszne do tego.
    Kusisz konkursem, ale czy wena będzie? Nie wiem :-(

    OdpowiedzUsuń
  7. Pierogi nie muszą być nudne :) Potrafisz mnie zaskoczyć :)
    Po Twoich przepisach widzę, że takie eksperymenty się opłacają :) !

    OdpowiedzUsuń
  8. wyglądają cudnie :-) ale bym zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. świetne i zdrowe pierogi :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Taka alternatywa do tradycyjnych pierogów bardzo mi odpowiada, no i dowiedziałam się co nieco o ...Lalinie, wdzięczne nazwie tej miejscowości, bo pogrzebałam w internecie. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. baaardzo dobra alternatywa dla tych tradycyjnych:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakie zdrowe pierożki i to nadzienie które uwielbiam. Borowiki mniam w każdej postaci. Nic tylko pozazdrościć, ale bym zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Marzena,
    ale mnie kusisz!
    Pierogi przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  14. ooo mamuniu... poezja smaku!

    OdpowiedzUsuń
  15. W garażu mam połówkę kapusty. Teraz wiem jak ja sprzedać " mojemu " tra la la :D

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  16. Zdrowsza wersja tradycyjnych pierogów bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetne pierogi, coś mi się wydaje że będą pasowały całej mojej rodzinie. Piękne klimatyczne zdjęcia i smakowita propozycja. :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Królowa pieroga - Marzenka! Jestem ich wybitną entuzjastką w każdej postaci, więc i te bym połknęła na raz, ale po przyjęciu słusznej porcji piroga biłgorajskiego muszę do świąt wstrzymać się z jedzeniem - brzuchol mi urósł okropnie.

    OdpowiedzUsuń
  19. Musiały być pyszne.:)
    A jakiej mąki orkiszowej użyłaś, ciemnej?

    OdpowiedzUsuń
  20. Wspaniałe! Spróbuję nakłonić w tym roku rodzinę do mąki orkiszowej i słodkiej kapusty dla odmiany. Już nie mogę się doczekać jak te pyszne pierogi pojawią się na wigilijnym stole ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ponieważ jestem wielką fanką pierogów zjadłabym Twoje z wielką przyjemnością D:

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne