sobota, 20 grudnia 2014

Terrina z pstrąga podana z piklami warzywnymi



Świąteczne potrawy są u nas w domu tradycyjne. Domownicy nie dopuszczają wprowadzania zmian;-) Jednak czasami uda mi się przemycić jakąś nowość. 
I ta serowa terrina z pstrąga z dodatkiem pasty kawiorowej może być jedną z propozycji na wigilijny stół. Bardzo delikatna, mimo chrzanowego posmaku, dobrze się komponuje z octowymi piklami. Myślę, że przypadnie Wam do gustu moja propozycja.






Pikle z cukinii i marchewki można podać również do mięs lub kanapek i można je przygotować bardzo szybko, a urozmaicą każdy posiłek.



Składniki:
  • 100 g wędzonego pstrąga,
  • 2 serki kozie naturalne Merci Chef! ( lub jeden dodać serek kozi, a jeden twarogowy chrzanowy),
  •  chrzan do smaku,
  •  2 łyżki pasty kawiorowej,
  •  sok z cytryny,
  •  sól,
  • biały pieprz,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 1/3 szkl. wody, 
  • pęczek koperku,

na pikle:
  • 1 cukinia,
  • 1 marchewka,
  • 2 szklanki wody,
  • 0, 5 szklanki octu,
  •  5-7 łyżek cukru,
  •  sól,
  • 1-2 listki laurowe,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 papryczka chilli,
  • kilka ziaren gorczycy białej, 
  • kilka ziaren kolendry.
Przygotowanie:

Składniki zalewy do pikli gotować kilka minut, doprawić. Cukinię i marchewkę pokroić nożykiem do warzyw w cienkie plasterki wzdłuż. Wrzucić do przestudzonej zalewy. Odstawić na kilka godzin.
Połączyć w malakserze serki, chrzan, pstrąga, pastę kawiorową. Dodać posiekany koperek. Doprawić pieprzem białym, sokiem z cytryny i chrzanem. Żelatynę zalać gorącą wodą, wystudzić, ale na tyle, żeby gęstniała ale nie stężała. Wlać ją do malaksera, do masy, powoli wymieszać. Naczynie wyłożyć folią spożywczą, tak , żeby boki wystawały. Wlać masę, na wierzchu położyć pumpernikiel. Przykryć szczelnie folią i wstawić do lodówki na minimum 2h ( a najlepiej na całą noc). Na drugi dzień wyłożyć z pojemnika terrinę, pokroić w plastry, podawać z piklami z cukinii i marchewki. Ozdobić koperkiem.





Przepis zrobiony na potrzeby konkursu z serami Merci Chef!







Wigilia 2014 Lekkie Święta Świąteczna rybka

10 komentarzy:

  1. Skusiłabym się na to cudo! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda Marzenko! W sam raz na świąteczny stół!

    OdpowiedzUsuń
  3. absolutnie do wykorzystanie przez mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ulala.. u mnie to samo-tradycja to tradycja, nowość nie za bardzo.. :D
    Ale Terriny to jeszcze nigdy nie jadłam.. zaciekawiłaś mnie tym przepisem!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna kompozycja!
    Bardzo lubię i zawsze podaję na świąteczny stół coś podobnego.
    Życzę Ci wspaniałych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale apetyczna! Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  7. Chętnie się wymienię na kawałeczek! Marzenko, Zdrowych, Smacznych i Radosnych Świąt dla Ciebie i Twojej Rodziny :)!

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne danie. Gratulacje! Pierwszy raz widzę pstrąga w takiej postaci (y)

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapedna

    OdpowiedzUsuń
  9. A to jest już danie naprawdę na wysokim poziomie :)
    SUper !!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękna twoja terrina i jak fajnie podana. Z pstrąga to same pyszności. Do tego z fantazją zrobiona :-)

    OdpowiedzUsuń