Kanapka klubowa
Z cyklu " Wypiekanie na Śniadanie "
W ramach akcji pozwolicie, że zacytuję autorkę Małgosię co ma być
tematem przewodnim tego weekendu:
"Tym razem po prostu śniadanie... nie pieczemy bułek
ani rogali ani też chlebów i chlebusiów :) robimy śniadanie takie jakie
macie ochotę zjeść..mogą to być placuszki, racuchy, omlety słodkie lub
wytrawne, mega piękne kanapki lub crostini...to dałam Wam teraz pole do
popisu! działamy!!"
Czyli ja zrobiłam na nasze śniadanie mega pyszną kanapkę klubową:-)
Wykorzystałam do jej zrobienia kiełbaskę bezglutenową bez E firmy Nove Natura. Z tego co zapewnia producent nie zawiera: konserwantów, fosforanów, glutaminianu sodu, sztucznych przeciwutleniaczy - czyli faktycznie jest bez "E".
Jajka są ekologiczne, od kur szczęśliwie biegających u mojej cioci w ogródku. Chleb tostowy co prawda nie jest wypiekany przeze mnie, ale od czasu do czasu zaopatruję się w pieczywo w jednej z naszych rodzimych piekarni. Lokalny patriotyzm czy lenistwo;-)?
Tak przygotowana, zjedzona w sobotni poranek na tarasie dodaje sił na resztę, jak przypuszczam, leniwego dnia;-)) Smacznego i miłego weekendu:-)!
Składniki na 2 osoby:
- 6 kromek pieczywa tostowego,
- kawałki kurczaka lub innego mięsa obgotowanego np z zupy,
- 1 kiełbasa krótka,
- 2 jajka,
- 2 listki dowolnej sałaty,
- 1- 2 łyżki majonezu,
- sól,pieprz, słodka papryka,
- olej rzepakowy.
Przygotowanie:
Mięso rozdrobnić z majonezem, przyprawić, aby miało konsystencję smarowidła. Kiełbasę pokroić w plasterki, obsmażyć. Chleb tostowy podpiec w tosterze. Usmażyć na oleju jajka sadzone. Posmarować kromkę pastą, położyć sałatę, przykryć drugą kromką chleba, na to kawałki kiełbasy, jajko, przykryć trzecią kromką opieczonego chleba. Spiąć kanapkę wykałaczką. Podawać i zajadać!