Pizza śniadaniowa z kaszy kukurydzianej


Polenta podana w formie pizzy może być propozycją śniadaniową. Zapieczona, udekorowana pomidorkami, rukolą i oscypkiem, skropiona oliwą smakuje wybornie. Do zrobienia tej niecodziennej pizzy zainspirował mnie konkurs Monini. Tak oto nadałam jej nowego charakteru. To zdrowsza jej wersja, bardzo smaczna. Jestem ciekawa, czy przekona zwolenników tradycyjnej pizzy? Na pewno tych na diecie bezglutenowej;-)





Składniki:
polenta:
  • 100 g kaszki kukurydzianej,
  • 250 ml wody,
  • 1 łyżeczka oliwy Monini delicato extra vergine,
  • sól,
  • oscypek starty,
dodatki do pizzy:
  • pomidorki koktajlowe,
  • rukola,
  • oscypek,
  • oliwa  Monini delicato extra vergine,
  • sól, pieprz świeżo zmielony.
Przygotowanie:

Kaszkę ugotować w wodzie z odrobiną soli. Dodać oliwę i ser. Blaszkę do pizzy lub patelnię wysmarować oliwą, wyłożyć polentę. Zapiekać w 180 stop. C około 15 minut. Na podpieczony spód rozłożyć rukolę, ćwiartki pomidorków, posypać startym oscypkiem, skropić oliwą. Doprawić solą i pieprzem.






Odkrywaj Mistrzowskie Smaki

Komentarze

  1. Dla mnie rewelacja! Myślisz, że można od razu zapiekać np. z serem lub innymi dodatkami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ala, myślę, że jak najbardziej:-) Nawet posmarowana sosem byłaby świetna:-)

      Usuń
    2. Zrobię jutro na śniadanie :))

      Usuń
  2. Pysznie!! I jakie cudne kolory na talerzu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Polenta to moja ulubiona mąka i kasza.
    Pomysł na placek z niej jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, mnie przekonałaś :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę tylko kupić kaszkę, bo poisadam jedynie mąkę i ... zaskoczę M.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jestem wielką fanką pizzy, za to polentę kocham!
    Bardzo fajny pomysł, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Prawdziwe cudowności, pizza na śniadanie - mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. taka pieczona polenta, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  9. fajne śniadanko, mniam, częstuję się choć kawałeczkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Marzenko,
    to przepis wprost wymarzony dla mnie! Ostatnio dużo eksperymentuję z wypiekami bezglutenowymi. Nie są proste, ale z pewnością warte zachodu jeśli wygraną ma być nasze zdrowie.

    Serdecznie Cię pozdrawiam w Nowym Roku,
    E.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę , że trafiłam:-)

      Usuń
    2. Jestem uczulona na kozie sery czym je zastąpić?

      Usuń
    3. Każdym twardym serem, jaki możesz jeść. Tu jest owczy oscypek, ale również krowie. W sumie to można tylko skropić oliwą z przyprawami i obędzie się bez sera.

      Usuń
  11. Wygląda świetnie, oj coś w sam raz dla mnie :)
    Tylko gdzie ja oscypek dostanę?
    Sobie z czymś innym zrobię, ale fajna inspiracja.

    OdpowiedzUsuń
  12. Niezwykle ciekawie to wymyśliłaś, polentę uwielbiam , a tak podaną chetnie bym zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  13. pięknie wygląda! tak wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Trafiłaś idealnie, bo właśnie testujemy bezglutenowe spody do pizzy ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Masz świetnego bloga! Siedzę tu już od pół godziny i chłonę:) Zazdroszczę podróży:)

    OdpowiedzUsuń
  16. To coś w sam raz dla mnie. U mnie ostatnio faza bez glutenu, więc szukam tego typu nowości :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo lubię takie pizze, samo zdrowie można się zajadać bez ograniczeń :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Marzenko, absolutnie genialny pomysł na pizzę, więc przepis zapisuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo pomysłowa i na pewno pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Za oknem 80 cm sniegu a tu wiosna na talerzu ! jakie kolory! w niedziele zglosze sie na ochotnike do zrobienia sniadania rodzinie - choc zazwyczaj niedziele moje nie sa...:) Sliczny koszyczek na pomidory...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne