poniedziałek, 12 stycznia 2015

Tostadas



Bardzo lubimy kuchnię meksykańską i często robię coś, gdzie można podać guacamole.  Dzisiaj proponuję tostadas - to małe chrupiące tortille z nadzieniem. Mogą być przekąską na każdą imprezę, a że karnawał w pełni więc myślę, że  przepis się przyda. Zazwyczaj są to małe placuszki smażone na głębokim tłuszczu. Ja jednak opiekłam je z olejem w piekarniku. Były równie chrupiące, a z dodatkami naprawdę pyszne:-) Tostadas jada się w Meksyku, ale także w  Ameryce Południowej.
Można przygotować różne nadzienia i składniki, a każdy sam może nakładać sobie wg swoich gustów. Na pewno nie może zabraknąć śmietany, która łagodzi ostry smak, a reszta dodatków to już dowolność kucharza, co przygotuje:-)

 

Składniki:
  •  gotowe placki tortilli,
  • 0,5 kg mięsa mielonego wołowego ( ja użyłam mieszanego),
  • 1 puszka czarnej fasoli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 100 g dyni pokrojonej w kostkę,
  • kartonik pomidorów,
  • 1 papryka wędzona chipolte,
  • papryka słodka, papryka chilli (po łyżeczce),
  • kmin rzymski, oregano (po łyżeczce),,
  • sól, cukier
  • Olej kukurydziany,
  • 1-2 łyżki śmietany,
  • kilka listków sałaty lodowej,
guacamole:
  •     1-2 avocado,
  •     1 pomidor,
  •     sok z limonki lub cytryny,
  •     1 ząbek czosnku,
  •     1 mała cebula czerwona,
  •     śmietana lub jogurt naturalny,
  •     sól, pierz.
Przygotowanie:

Mięso mielone podsmażyć na łyżce oleju. Dodać przyprawy, wyciśnięty czosnek, pomidory, wodę. Poddusić 15 minut. Odcedzić fasolę i dodać do mięsa. Na 1 łyżeczce oleju podsmażyć chwilę dynię, dorzucić do sosu. Doprawić do smaku solą i cukrem, ewentualnie podlać wodą.
Avocado obrać i rozetrzeć widelcem, dodać pomidora pokrojonego w kosteczkę. Wcześniej należy zdjąć z niego skórkę i wypestkować. Wymieszać wszystko z cebulką, sokiem z limonki i czosnkiem. Rozrzedzić śmietaną, gdy jest za gęste.
Z tortilli wyciąć koła o średnicy 5-6 cm, skropić olejem. Wstawić na chwilę do piekarnika i zapiekać w temp. 180 stopni C, aby były chrupiące, do lekkiego zrumienienia.
Placuszki tortilli smarować guacamole, na to masę mięsną, kawałki sałaty i przyozdobić kleksem śmietany. Podawać od razu, albo każdy sam może sobie nakładać sosy i dodatki.





19 komentarzy:

  1. W moim guście, bardzo w moim guście!

    OdpowiedzUsuń
  2. Są pyszne i takie miłe, bo na dwa kęsy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo atrakcyjne przekąski :) taka forma bardzo nam się podoba :) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności i jeszcze pięknie się prezentują!! Chętnie skorzystam z przepisu :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Dobry sposob z opiekaniem, , ale jeszcze bardziej podoba mi się obłożenie tortilli, no i co niemniej ważne , pięknie je pokazałaś.

    OdpowiedzUsuń
  6. a ja w guacamole jeszcze niewprawionam. Poćwiczę:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, fantastyczna propozycja! Idealne na przegryzkę!

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetna przekąska! Bardzo kusząco się prezentuje i już wiem, że będzie hitem następnej domówki u mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo mi się podoba taka przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawa przekąska, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Już zapisuje przepis, mam ogromna ochotę go wypróbować ponieważ i my jesteśmy miłośnikami kuchni meksykańskiej. Rzadko przygotowuje coś sama ponieważ w okolicy mamy fantastyczny "bar" który serwuje doskonałą prawdziwą, kuchnię meksykańską. Ale te placuszki bardzo mnie zainspirowały, a tam ich nie podają (na razie) :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakie fajne przekąski i nadzienie dla mnie. Imprezowe mega smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak to ślicznie wygląda! Bardzo jestem ciekawa, jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  14. wersja z piekarnika bardziej do mnie przemawia:)

    OdpowiedzUsuń