Carpaccio di bresaola


Dzisiaj za sprawą mojej przystawki przeniosę Was do słonecznej Italii. Taką jadłam we Florencji zupełnie niedawno. Na całe szczęście można u nas również dostać bresaolę i przenieść się smakiem do wspomnień wakacyjnych.
Cienkie plastry ułożone na rukoli, skropione octem balsamicznym  z dodatkiem oliwy z oliwek, posypane płatkami Parmigiano Reggiano  oraz doprawione odrobiną soli i pieprzu to doskonałe danie na prawdziwą włoską ucztę. Ja zamiast octu balsamicznego polałam wszystko kremem balsamico.
Bresaola to typowa (pochodząca z doliny Valtellina w Lombardii w północnym regionie Włoch) długodojrzewająca wędlina z mięsa wołowego.


Składniki:
  • kilka plastrów bresaoli,
  • rukola,
  • ser parmezan w kawałku,
  • oliwa z oliwek,
  • ocet balsamiczny (zamiennie cytryna lub krem balsamiczny),
  • sól, pieprz świeżo zmielone.
Przygotowanie:

Plastry
bresaoli ułożyć na talerzu, na wierzchu położyć rukolę, skropić całość octem balsamicznym  i oliwą z oliwek. Posypać płatkami parmezanu oraz przyprawami.




Komentarze

  1. Marzena...mialam dzis zaproszenie na carpaccio z losia:). Nie wyszlo bo gospodarz zlapal grype zoladkowa ;/. Ale widze ,ze u Ciebie pieknie wygladajace carpaccio wiec szybko pakuje drobiazgi i biore kierunek na Zielona... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, chętnie bym się przeniosła do słonecznego kraju! Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  3. też jestem zdania, że jeśli brak jest octu balsamicznego z prawdziwego zdarzenia, to nie ma co kombinować z jakimś octem za 5 złoty i lepiej użyć krem balsamiczny. Sama tez tak robię.
    U nas bresaola to jeszcze wynalazek. Musi jeszcze trochę czasu upłynąć :)

    Pozdrawiam serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda to carpaccio :) Do tego dobre winko... super :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To co proste zawsze jest najlepsze, piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wczoraj kupiłam bresaolę i rukolę , dokładnie to samo jadłam dzisiaj. Prosto i niezwykle smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Prawdziwie wykwintna przystawka :) jadłabym :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Ojoj, joj ! Jaka świetna przystawka, szczególnie na koniec karnawału. Poszukam u 'Piotra i Pawła ' bresaolę :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda bardzo zachęcająco :) nie miałam okazji jeść tej wędliny, ale klasyczne carpaccio uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Prostota i smak, takie dania lubię najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniałe smaki :) Muszę się rozejrzeć za tą wędliną !:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Niby proste smaki, a jednak świetne i tak pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Marzy mi sie słoneczna Italia, a ty jeszcze tak kusisz :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja się tam chętnie przeniosę do Italii :)!

    OdpowiedzUsuń
  16. Taką przystawkę zjadłabym z przyjemnością:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne