Risotto z kalafiorem


Risotto z kalafiorem chodziło za mną już od jakiegoś czasu. Kiedy  przeczytałam wpis u Agaty wiedziałam, że od myślenia do zrobienia  już coraz bliżej:-). I w końcu udało się doprowadzić do realizacji, a dowodem na to jest dzisiejszy wpis;-) Polecam!





Składniki:
  • 25 dkg ryżu Arborio,
  • 1 mały kalafior,
  • 2 szalotki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 ml wina białego wytrawnego,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • oliwa,
  • masło,
  • parmezan w kawałku,
  • szczypiorek,
  • sól, pieprz.
Przygotowanie:

Na 2 łyżkach oliwy i 1 łyżce masła podsmażyć cebule i czosnek do zeszklenia, posolić, dodać rozdrobniony lub starty kalafior. Smażyć przez około 10 minut. Wsypać ryż, chwilę smażyć, aż będzie szklisty. 
Wlać wino, odparować. Porcjami dolewać bulion, do wchłonięcia każdej wlanej porcji. Zamieszać od czasu do czasu.  Wsypać trochę sera, doprawić solą i pieprzem.  Posypać startym serem, szczypiorkiem  i  świeżo zmielonym pieprzem na wierzchu.


Komentarze

  1. Bardzo ciekawy pomysł! Zapisuję, muszę wypróbować, bo uwielbiam kalafiora :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem wielką fanką risotto :) Ale takiej wersji jeszcze nie jadłam. Pomysł bardzo ciekawy, danie intrygujące :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Risotto oboje bardzo lubimy, Twoja propozycja jest bardzo ciekawa, ale trafiłam tu za pomocą linka podpiętego do marcowej akcji "Na zakwasie..." pod pozycją 54 :) Marzenko-zdjęcie udało mi się zmienić w Twoim wcześniejszym wpisie. Pozdrawiam M.

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda pysznie i na pewno tak smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  5. Okazuje się ,że risotto można zrobić ze wszystkim, podobnie jak makaron:-)
    Chętnie bym spróbowała !

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacyjne to risotto! Muszę je zrobić :)
    Buziaki, Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wiedziałam, że Ci zasmakuje :) To niezwykłe, że kalafior potrafi być tak wytworny. To danie zaskakuje i trzeba do niego wracać. Całuję i podziwiam Twoją pyszną porcję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W połowie jesteś winna, że je popełniłam:-)

      Usuń
  8. O tak! Takie rzeczy to ja poproszę z dostawą! ;) Musiało smakować ciekawie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Marzenko, fantastyczny pomysł! Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  10. z kalafiorem jeszcze nie robiłam risotto. Możę gdybym się za nie wzięła, to może bym zrobiła tak jak ze szparagami- ugotowałabym, zmiksowała, dodała wywaru i dodała do ryżu. To tylko takie myslenie ( pisanie)
    Tak czy owak, procedura jest prawidłowa :D

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z Twoich ust usłyszeć pochwałę risotta Kasiu, to wielki komplement:-)

      Usuń
  11. Ciekawy przepis, nie znałam takiego połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Tyle szczęścia na tym talerzu!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ryż i kalafior? To może być fajne risotto, zapisuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  14. Smaczne lekki jedzonko!! Pysznie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. bardzo fajny pomysł aby połączyć risotto z kalafiorem! Nigdy nie jadłam takiej kombinacji ale wydaję się bardzo smaczna!
    Pozdrawiam i zapraszam również do mnie: www.homemade-stories.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń
  16. Ktoś miły polecił mi Twojego bloga:) Więc wpadłam tu i zostanę:)) Najpierw wypróbuję zapiekankę z buraczków pod "pierzynką" z koziego sera:))) Pozdrawiam cieplutko. Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Cię serdecznie i bardzo się cieszę, że mogę Cię gościć:-) Jestem ciekawa, kto był tak miły;-)? Pozdrawiam serdecznie:-)

      Usuń
  17. Ciekawa jestem smaku, bo jeszcze nigdy takiego risotto nie jadłam.:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pysznie wygląda, poczekam na nasze polskie kalafiory i na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne