niedziela, 19 kwietnia 2015

Jaglanka ze szpinakiem i jajkiem


Zostałam zaproszona do wzięcia udziału w konkursie FRoSTY "Wiosna z FRoSTĄ". Podjęłam z chęcią to wyzwanie, bo ich produkty często używam w swojej kuchni, zwłaszcza szpinak, do którego mam słabość, i to on został bohaterem mojego dania.
Przygotowałam pyszną jaglankę z dodatkiem szpinaku, którą po zapieczeniu z jajkiem można podać jako lekki wiosenny obiad, bo przecież ta pora roku sprawia, że chcemy jeść lekkie dania, aby nabrać formy po zimie. Może być również propozycją zdrowego śniadania. Wybór pory dnia do zaserwowania tej potrawy pozostawiam już Wam:-)





Składniki:
  • 50 g kaszy jaglanej,
  • 50 g amarantusa,
  • masło,
  • szpinak w liściach firmy FRoSTA,
  • 1 łyżka śmietany 18% tł.,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz,
  • 1-2 jajka.
Przygotowanie:

Zagotować wodę, wsypać wypłukaną kaszę i amarantus, dodać 1 łyżeczkę masła, lekko posolić. Gotować około 20 minut. Wystudzić. Szpinak wcześniej sparzony odcedzić i około 100 g podsmażyć na łyżeczce masła, dodać śmietanę, wyciśnięty czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać wszystko razem.  Nałożyć do foremek żaroodpornych wysmarowanych masłem. Zapiekać około 10-15 minut w temp. 190 stopni C, następnie wbić jajko na wierzch, posolić. Zapiekać kilka minut do ścięcia białka. Przed podaniem oprószyć pieprzem.

Uwaga: Jeśli danie podajemy na obiad zapiekamy wszystko w większej formie i wbijamy 2 jajka. Jeśli natomiast na śniadanie, to zapiekamy w dwóch mniejszych foremkach i wbijamy po jednym jajku.




21 komentarzy:

  1. O kurczę, to wygląda tak wspaniale, że chyba zaraz sobie przyrządzę :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem ZA ! Ale zamiast masła użyję oliwy, zrobię sobie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jaglanka u mnie na porządku dziennym ale zwykle na słodko, muszę spróbować w tej wersji

    OdpowiedzUsuń
  4. Marzenko, pysznie to wymyśliłaś! Doskonałe danie! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Popisowe, wspaniałe danie, zwycięzca! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawe danie:) Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne i pożywne śniadanie - takie lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kocham jaglankę ale takiej wytrawnej wersji jeszcze nie jadłam :) Jest też mój ukochany szpinak i jajko :) Zrobię w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  9. tak podanej jeszcze nie jadłam, brzmi pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kapitalne to! Wszystko, co lubię, w jednej miseczce!

    OdpowiedzUsuń
  11. mmm smaczne połączenie :) jajko i szpinak to para idealna! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. idealne połączenie i jak ślicznie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  13. od samego patrzenia na zdjęcia ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. mmmm... wygląda pysznie! super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  15. Jaki ciekawy sposób na podanie jajka :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo elegancka, zdrowa i pyszna zapiekanka. Porywam pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  17. Pomysłowo i zdrowo :) Jadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetne i nawet mam Frosty szpinak więc jutro jem;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciekawy pomysł na zdrowy posiłek!

    OdpowiedzUsuń
  20. Świetny przepis. Warto zrobić test.

    OdpowiedzUsuń