wtorek, 7 kwietnia 2015

Sos porzeczkowy na zimno



Pewnie bardziej się przyda w sezonie porzeczkowym;-)
Ja wykorzystałam mrożone owoce, które jeszcze mi zalegały w zamrażarce, ale latem powtórzę go na pewno.
Idealny do pasztetów i serów. Winny, kwaskowy o pięknym kolorze.
Mój sos porzeczkowy był hitem na świątecznym stole;-)


Składniki:
  • 200 g czerwonej porzeczki (użyłam mrożonej,
  • 200 ml wina wytrawnego czerwonego,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki żurawiny ze słoika .
Przygotowanie:

Porzeczki umyte i obrane z szypułek zalać winem, gotować na małym ogniu, odparować do 1/3 objętości. Całość przetrzeć przez sito. Dodać miód i żurawinę, wymieszać, ewentualnie dosłodzić miodem. Podawać do pasztetów pieczonych i serów.



11 komentarzy:

  1. Wyobrażam sobie jego pyszny smak,z winem i miodem:) Moja bratowa robi porzeczkowy na zimę,jest pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny sok! Ależ bym się napisała szklaneczki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bardzo energetycznie, piękny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już sobie wyobraziłam jak smakowałby z pasztetem mojej mamy... :))
    Ja ostatnio wyciągnęłam jagody z zamrażarki i zrobiłam sernik bez pieczenia - pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychota! Już sobie wyobrażam ten smak! Do serów i pasztetów - bomba :)

    OdpowiedzUsuń
  6. genialnie musi pasować do mięs! takie nietypowe połączenie.. albo do naleśników <3

    OdpowiedzUsuń
  7. nic dziwnego, że był hitem, na pewno świetnie smakował:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam ten sosik, do kaczuszki, do sałatki pycha. Pozdrawiam ciepło i wiosennie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie znałam takiego sosu, muszę koniecznie wypróbować, z tym, że poczekam na świeże owoce :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super! Osobiście przymierzam się do wypróbowania dżemu bez cukru, ten sos również wygląda smacznie:) Jaka jest jego "data ważności"? Pozdrawiam i zapraszam do mnie po fit przepisy :)

    OdpowiedzUsuń