sobota, 6 czerwca 2015

Szparagi pieczone z szynką, podane z jajkiem w koszulce



Jestem już prawie tydzień poza domem i zatęskniłam za swoim jedzonkiem. 
Tuż przed wyjazdem zrobiłam na śniadanie szparagi pieczone z szynką i jajkiem w koszulce. Dla przypomnienia, póki jeszcze szparagowy czas trwa - być może zaserwujecie takie samo śniadanie swoim bliskim? Mówię Wam pycha:-)
A ja pozdrawiam serdecznie z Krynicy Zdrój:-)!



Składniki (na 1 osobę):
  • 3 szparagi,
  • 3 plastry szynki suszonej dojrzewającej,
  • 1 jajko,
  • sól, pieprz, cukier, ocet.

Przygotowanie:

Obciąć zdrewniałe końcówki szparagów i 4 minuty obgotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Wystudzić. Każdego szparaga owinąć paskami szynki i zapiec do zrumienienia w 180 stop. C. W tym czasie zagotować wodę w garnku z 1 łyżką octu. Jajko wbić do miseczki i kiedy woda się zagotuje (mieszać łyżką, aby powstał wir) wlać jajko. Gotować 3-4 minuty, aż całe białko będzie ścięte. Wyłożyć  upieczone szparagi, na wierzchu położyć jajko. Przyprawić solą i pieprzem.
Można jako przegryzkę podać same szparagi z szynką.





16 komentarzy:

  1. no i ślinotok gwarantowany jak zawsze :P
    o tej porze to ja szparagów nie dostanę, i co teraz????

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie bym się pojawiła na takim śniadaniu :) Udanego wyjazdu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Marzenko, u Ciebie wszystkie śniadanka są po królewsku! Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  4. Marzenka sprzedaję Ci patent z grupy Tapenda: Gosia napisała: nie daję octu bo mi jego smak przeszkadza- mnie ( Kasia) szczerze powiedziawszy też. Gosia jednak zaproponowała rozwiązanie- wybijam jajeczko na sitko i fru do wody, bez wirów i bez octu. Spokojnie i bez stresu. Co ty na to ? Ja jestem na TAK !!!


    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe śniadanko! :))) W nadchodzącym tygodniu planuję szparagowe zakupy i dania...
    A ja też (jak Tapenda) nie dodaję octu do jaj koszulkowych :)
    Wypoczywaj! :*

    OdpowiedzUsuń
  6. Prezentują się przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię tę wersję śniadaniową ze szparagami.
    Idealnie zapewnia pogodę ducha na cały dzień!

    OdpowiedzUsuń
  8. Szparagi ulubione! Szkoda że sezon jest krótki, pycha:) .

    OdpowiedzUsuń
  9. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Śniadanie królów, wspaniała propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Szparagi w takim towarzystwie zawsze smakują przepysznie.:)
    Miłego wypoczywania!

    OdpowiedzUsuń
  12. wyglądają swietnie! mniam.. chciałoby się schrupać <3

    OdpowiedzUsuń
  13. wyglądają zjawiskowo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Szparagi bardzo apetyczne, uwielbiamy takie dania, pozdrawiamy serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  15. Ależ to smakowicie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  16. Marzenko jesteś tylko 100 km ode mnie, blisko i daleko zarazem. Krynica to bodaj najczęściej odwiedzane przeze mnie miejsce, tam Jaworzyna od grudnia do kwietnia jest moja na całej swojej szerokości i na długość moich nart. Pozdrawiam Cię. Propozycja szparagowa świetna i bardzo apetycznie ją pokazałaś.

    OdpowiedzUsuń