poniedziałek, 27 lipca 2015

Cukinia grillowana nadziewana serkiem


Prawda, że efektownie wygląda? I gwarantuję, że robi wrażenie - sprawdzone ;-) Dzięki temu, że cukinia bywa dostępna przez cały rok można zaskakiwać i zaskakiwać, kiedy nam się tylko podoba. Również doprawiać nadzienie możemy wg naszych upodobań i wskazane, aby o danej porze roku kombinować z dodatkami:-) To co skusicie się na taką cukinię zrolowaną?


Składniki:
  • 1-2 młode cukinie,
  • 150 g serka naturalnego typu twarogowego,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • zioła wg uznania (suszone lub świeże),
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • oliwa z oliwek.
Przygotowanie:

Cukinie pokroić wzdłuż na cienkie plastry około 0,5 cm. Posmarować oliwą, przyprawić i podsmażyć na patelni grillowej lub na grillu. Odsączyć na papierze. W międzyczasie do serka dodać jogurt, zioła, czosnek i przyprawy. Wymieszać. Rozsmarowywać na plastrach cukinii, następnie rolować i układać w naczyniu. Odstawić do lodówki na min. 1h.



17 komentarzy:

  1. O Kurcze, jak to obłędnie wygląda :)
    Mam cukinię, ale taką wielką od teściowej, to taka się raczej nie nadaje, ale mam i zwykłe, jutro dokupię serek i będziemy wcinali.
    Dzięki za super pomysł, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Sprawdza się doskonale :) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam cukinię! A te ruloniki wyglądają ślicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bajecznie, aż mi się jeść zachciało :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam nadmiar cukinii i jeszcze jeden Almette naturalny w lodówce, więc wypróbuje Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cukinia często ostatnio pojawia się w mojej kuchni, ale w takiej postaci jeszcze nie miałam okazji jej przyrządzać. Z chęcią skorzystam z przepisu :) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam cukinię a twoje roladki wyglądają super :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna propozycja. Zdecydowanie lekka na letnie wieczory. Robię czasem podobne, ale wkładam jeszcze plaster boczku :) a serek zastępuję mozzarellą z bazylią :) to jednak cięższa wersja :) pozdrawiam M.

    OdpowiedzUsuń
  9. Podpisuje się pod Twoim pomysłem kulinarnym, a zdjęcia piękne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. pomijając na pewno świetny smak, genialnie podane!

    OdpowiedzUsuń
  11. O , robię podobnie, bardzo efektowne i smaczne przegryzki

    OdpowiedzUsuń
  12. Oj efektownie i do tego smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Marzenko Twoje zdjęcia wywołują u mnie ślinotok ! Cudowności :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pysznie podana cukinia, mniam :)

    OdpowiedzUsuń