środa, 22 lipca 2015

Konkurs z makaronem MALMA

W ramach współpracy z firmą MALMA chciałabym zaprosić wszystkich do udziału w konkursie z makaronem w roli głównej.

Zadanie polega na podaniu przepisu na makaronowe danie, które będzie miało moc i "przeniesie" mnie do słonecznych Włoch. Miło będzie jeśli będą wykorzystane do jego zrobienia sezonowe produkty.

2 zwycięskie zgłoszenia będą moją inspiracją do przygotowania ich u mnie na blogu.

Może to być danie główne, sałatka, na ciepło lub na zimno... Inwencja należy do  Was.

Nagrodzone zostaną 2 osoby - zestawem makaronów MALMA (w każdym po 12 sztuk).

 

 

W zgłoszeniu konkursowym należy podać przepis na makaronowe danie w komentarzu pod tym postem,  lub wysłać  na maila marzena51@op.pl.

Uczestnik może przedstawić nieograniczoną ilość prac w terminie od 22 lipca 2015 r. do 05 sierpnia 2015 r. do godz. 23:59. 

W dniu 07 sierpnia 2015 r. ogłoszę dwie zwycięskie prace (wyboru dokonuję ja) i zaprezentuję je na blogu. Wysłanie zgłoszenia jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na publikację. 

Zwycięzca jest zobowiązany przesłać dane do wysyłki nagrody do dnia 10 sierpnia 2015 r. W przypadku nie dostarczenia adresu w wyżej podanym terminie nagroda zostanie przekazana innemu Uczestnikowi. 

Będzie mi bardzo miło, jeśli polubicie  Zacisze kuchenne na FB lub zaczniecie go  obserwować tutaj, jednak nie jest to warunek wzięcia udziału w konkursie:-)

Życzę powodzenia i z niecierpliwością czekam na Wasze makaronowe inspiracje!

Naprawdę warto!

26 komentarzy:

  1. Zapraszam na klasyke kuchni apulskiej, uszka z liściastą rzepą.To zielsko trochę przypomina brokuł, ale smak ma bardziej gorzkawo-orzechowy. Jest uprawiana na południu Włoch, w Apulii, Lacjum i Kampanii. W Polsce pewnie trudno ją dostać. Na wakacjach we Wloszech trzeba koniecznie sprobowac, bo warto.
    W Apulii nie ma chyba bardziej tradycyjnej potrawy niż orecchiette con cime di rapa. To danie typowo wiejskie (dalla tradizione contadina), łatwe i szybkie w przygotowaniu, które rozprzestrzeniło się na całe Włochy. Orechiette to makaron ręcznie robiony, formą przypominający ucho(orecchio) lub capelusz księdza “capello da prete”. Wewnątrz jest gładki, na zewnątrz chropowaty, ponieważ tą cześcią trze się o drewno, aby nadać mu właściwy kształt.
    Orechiette con cime di rapa- makaron z liśćmi rzepy
    Składniki na 4 osoby:
    400 g makaronu orecchiette
    600 g cime di rapa (młode listki, cieńkie lodyżki i kwiatostan)- waga po odrzuceniu odpadków
    1 ząbek czosnku
    100 g boczku wędzonego( w oryginale anchois)
    parmezan lub pecorino
    oliwa z oliwek
    sól/pieprz/ ostra papryczka (pominęłam)

    Z cime di rapa odzielamy liście z cieńkimi łodyżkami i kwiatostany, myjemy. Grube łodygi wyrzucamy, a resztę wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy około 10-15 min, aż będzie al dente. Odcedzamy cime, zachowując wodę, w której się gotowała.
    Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy pokroiony boczek( w oryginale anchois) i zgnieciony ząbek czosnku. Smażymy przez chwilę. Dodajemy odcedzoną cime di rapa, dusimy do połączenia się smaków. Wyjmujemy czosnek.
    Orechiette gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, w tej samej wodzie, w której uprzednio gotowała się cime di rapa. Odcedzamy i wrzucamy na patelnię z warzywami i boczkiem. Mieszamy, podgrzewamy na małym ogniu parę minut. Przekladamy na talerze i podajemy posypane tartym parmezanem lub pecorino.


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo jestem ciekawa smaku tych liści. Faktycznie ciężko będzie dostać w Polsce;-)

      Usuń
  2. Oto prosty, a zarazem wyborny przepis na letni makaron- pasta alla Norma. Pasta alla Norma (symbol Katanii) jest chyba najbardziej znanym makaronem z dodatkiem pomidorów i bakłażanów w kuchni sycylijskiej.

    W oryginalnym przepisie dodaje się słoną ricottę, ja zastąpiłam ją parmezanem, a od siebie dodałam prażone orzeszki pinii i listki cytrynowego tymianku zamiast bazylii. Ale i tak wyszła pyszna!!


    Pasta alla Norma

    Składniki na 4 osoby:

    320 g makaronu ( u mnie Casarecce)
    1 duży, okrągły bakłażan
    1/2 ząbka czosnku
    20 koktajlowych pomidorków
    listki tymianku, parmezan, sól, pieprz do smaku
    1 lt oliwy Naturale Monini do smażenia
    2 łyżki Oliwy extra vergine Delicato
    Bakłażan myjemy, kroimy w kosteczkę, kładziemy na sitku i posypujemy solą. Zostawiamy na ok 30 min, aż puści gorzki sok. Po tym czasie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Ja nie miałam tyle czasu i ten krok pominęłam i faktycznie mój bakłażan był troszkę gorzkawy.
    Bakłażan smażymy w głębokim tłuszczu do lekkiego zbrązowienia i osuszamy z nadmiaru tłuszczu.

    Na suchej, teflonowej patelni prażymy orzeszki pinii. Na osobnej patelni na 2 łyżkach oliwy extra vergine Delicato dusimy(2/3 min) pomidorki przekrojone na pól, dodajemy czosnek, sól i pieprz do smaku. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy 2 łyżki wody w której gotuje się makaron.

    Gotujemy makaron al dente( u mnie 10 mni). Ugotowany i odcedzony makaron wrzucamy na patelnię, na której dusiły się pomidorki, dodajemy bakłażan i delikatnie mieszamy. Na sam koniec posypujemy startym parmezanem, ziołami i orzeszkami pinii.

    Polecam serdecznie, bo pyszne!!
    kasia( mia cucina sofieta)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam bakłażana i bardzo lubię w tym wydaniu:-)

      Usuń
  3. Zapraszam na makaron garganelli z białym ragu i warzywami. Ragu to nic innego jak sos boloński, natomiast białe ragu to sos boloński bez pomidorów. Moje ragu przyrządziłam z mielonej cielęciny, jest “lżejsze” i lepiej komponuje się z warzywami.
    Makaron garganelli z białym ragu i warzywami
    Składniki na 4 osoby:
    250 g makaronu garganelli
    Na ragu:
    200 g mielonej cielęciny
    1 marchewka
    ¼ cebuli
    ¼ łodygi selera
    ¼ szklanki białego wina
    2 łyżki oliwy
    Sól, pieprz, warzywko do smaku, 1 liść laurowy, 1 liść szałwi


    1 duża cukinia( lub 1 ½ małej)
    Garść słodkiego zielonego groszku
    Parmezan e płatkach

    Na oliwie zaszklić warzywa pokrojone w kosteczkę, dodać mięso mielone i mieszać tak aby surowe mięso zmieniło kolor na ugotowany. Jak mięso będzie “sypkie” dodać wino i pozwolić mu wyparować. Dodać trochę wody, warzywko do smaku i gotować na malutkim gazie ok 20 min. W razie potrzeby uzupełniać płyn. Mięsko nie możne być suche i musi być przykryte sosikiem. W osobnym garnuszku ugotować al dente pokrojoną w kostkę cukinię i groszek. Ugotować makaron al dente, wymieszać z sosem i warzywami, posypać parmezanem.
    Smacznego.
    kasia (mia cucina sofieta)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kuchnia wloska od zawsze zwiazana jest z owocami morza. Zapraszam na taki wlasnie makaron, z krewetkami i kalamarnicami. Idealny na wieczorna kolacje 
    Makaron z owocami morza
    Składniki na 4 osoby:

    320 g makaronu ( u mnie Linguine)
    1/2 cebuli
    1 ząbek czosnku
    20 koktajlowych pomidorków
    600 g owoców morza( krewetki, mątwy, kałamarnice)
    łyżka przecieru pomidorowego
    ½ szklanki białego wina
    ½ szklanki gorącego wywaru z ryb ( w ostateczności warzywnego) z kostki
    natka pietruszki
    sól, pieprz do smaku
    3 łyżki oliwy z oliwek


    Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, podsmażamy cebulkę pokrojoną w kosteczkę i czosnek. Kiedy czosnek się lekko zrumieni usuwamy go. Dodajemy świeże lub rozmrożone, umyte i pokrojone owoce morza ( oprócz krewetek) i smażymy przez ok 3 minuty. Dodajemy białe wino i pozwalamy mu wyparować. Dodajemy sól, pieprz i przecier pomidorowy. Całość gotujemy na małym ogniu przez ok 10 min. Jeśli sos wyparował uzupełniamy wywarem. Następnie dodajemy krewetki i dusimy wszystko jeszcze przez 3 minuty.

    Na osobnej dużej patelni na łyżce oliwy dusimy (2/3 min) pomidorki przekrojone na pól.

    W międzyczasie gotujemy makaron na bardzo al dente( u mnie 8 min). Ugotowany i odcedzony makaron wrzucamy na patelnię, na której dusiły się pomidorki, dodajemy owoce morza z sosem, delikatnie mieszamy i pozwalamy dojść potrawie na patelni przez ok 2 min. Na sam koniec posypujemy natką pietruszki.

    Podajemy natychmiast z bialym winem

    Polecam serdecznie
    kasia

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis na makaron razowy z młodą marchewką, papryką i groszkiem cukrowym
    Składniki:

    - 150g makaronu razowego spaghetti (u mnie tricolore)

    - 5 dużych młodych marchwi

    - pół szklanki groszku cukrowego

    - 2 cebule

    - 1 papryka (najlepiej żółta - ładniej się komponuje, jednak ja na złość znalazłam tylko czerwoną)

    - 200g śmietany 12% (lub 100g jogurtu i 100g śmietany)

    - duży ząbek czosnku

    - pół pęczka koperku


    Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marchew pozbawiamy natki, myjemy i obieramy. Za pomocą obieraczki tniemy na długie paski. Cebulę obieramy i kroimy w małą kosteczkę wraz z papryką. Koperek siekamy, a groszek obieramy. Cebulkę podsmażamy na oleju (u mnie kokosowy) do jej zeszklenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, paski marchwi, pokrojoną paprykę i obrany groszek. Dusimy pod przykryciem do czasu aż papryka stanie się miękka. Dodajemy śmietany i posiekany koperek. Chwilę podgrzewamy i podajemy z makaronem.

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis na makaron z pastą z bobu, groszku cukrowego i szynki parmeńskiej
    Składniki:

    - 150g makaronu razowego spaghetti (u mnie tricolore)

    - 5 dużych młodych marchwi

    - pół szklanki groszku cukrowego

    - 2 cebule

    - 1 papryka (najlepiej żółta - ładniej się komponuje, jednak ja na złość znalazłam tylko czerwoną)

    - 200g śmietany 12% (lub 100g jogurtu i 100g śmietany)

    - duży ząbek czosnku

    - pół pęczka koperku


    Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marchew pozbawiamy natki, myjemy i obieramy. Za pomocą obieraczki tniemy na długie paski. Cebulę obieramy i kroimy w małą kosteczkę wraz z papryką. Koperek siekamy, a groszek obieramy. Cebulkę podsmażamy na oleju (u mnie kokosowy) do jej zeszklenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, paski marchwi, pokrojoną paprykę i obrany groszek. Dusimy pod przykryciem do czasu aż papryka stanie się miękka. Dodajemy śmietany i posiekany koperek. Chwilę podgrzewamy i podajemy z makaronem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale tu nie ma ani bobu ani szynki...:-( Bardzo proszę o niego, bo brzmi w tytule bardzo intrygująco:-) Tylko przepis jest chyba pomyłkowo zdublowany z powyższym;-(

      Usuń
  7. Przepis na makaron z zielonym sosem
    Składniki:
    - 500g piersi z kurczaka (wegetarianie, weganie - wiadomo, pomijają)
    - 200g makaronu
    - cukinia
    - szklanka groszku cukrowego
    - cebula
    - pół papryki
    - 40g fety
    - 30g szpinaku
    - 2 łyżki jogurtu
    - parę listków świeżej bazylii, bądź dwie łyżeczki suszonej
    - ząbek czosnku
    - sos sojowy light
    - ulubione przyprawy do mięsa (dałam curry, kurkumę, chilli i paprykę słodką)
    * parmezan na posypianie na wierzch + kiełki

    Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałeczki i doprawiamy wedle uznania swoimi ulubionymi przyprawami, odkładamy na ok. 20-30min. Cukinie obieramy ze skórki (bądź nie) i obieraczką kroimy na długie plastry, resztkę, która pozostanie kroimy na małe kawałki. Groszek obieramy i wrzucamy do miksera wraz ze szpinakiem, fetą, jogurtem, bazylią i sosem sojowym (tyle sosu, by masa nie była lejąca się, ale też niecałkowicie stała) i miksujemy. Cebulę i paprykę kroimy na małe kawałeczki. Pierś z kurczaka smażymy na oliwie z oliwek. Po chwili, gdy mięso już trochę zbieleje, dorzucamy cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy naszą zieloną masę-sos, cukinię i paprykę. Dusimy pod przykryciem. Sos będzie gotowy gdy cukinia zmniejszy swoją objętość, a papryka będzie miękka. Na talerz nakładamy porcję makaronu, na nią sos, posypujemy parmezanem i na wierzch kładziemy kiełki.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis na makaron z pastą z bobu, groszku cukrowego i szynki parmeńskiej
    Składniki:
    - 250g makaronu razowego (u mnie 3-kolorowy, może być bezglutenowy)
    - 300-350g bobu (ugotowanego, obranego)
    - 250-300g groszku cukrowego (obranego)
    - 200g śmietany 12%
    - 100g parmezanu
    - 100g szynki - prosciutto di Parma (można pominąć)
    - 30 listków bazylii
    - 10 listków mięty
    - 1 cebula
    - 3 ząbki czosnku
    - sól, pieprz

    Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Doprowadzamy do wrzenia wodę w dużym garnku. Bób płuczemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do wrzątku wraz z łyżeczką cukru, gotujemy 15 minut. Odcedzamy, solimy i obieramy. Groszek również obieramy z łupinek. Do malaksera wrzucamy obrany bób i groszek wraz ze śmietaną, parmezanem, bazylią i miętą. Miksujemy na jednolitą pastę, w razie potrzeby dosolić, dopieprzyć. Cebulę kroimy w kosteczkę, szynkę rwiemy na małe kawałeczki i wraz z przeciśniętym czosnkiem podsmażamy na oleju (u mnie kokosowym). Gdy cebula się zeszkli dorzucamy zmiksowaną pastę i podgrzewamy ciągle mieszając. Ja pastę podałam na makaronie, ale równie dobrze możecie zmieszać ją z makaronem na patelni. Przyozdabiamy listkami bazylii, obranym bobem i groszkiem.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A już jest, ok :-) Brzmi super!:-) Robię bardzo podobny tylko bez szynki:-)

      Usuń
  9. Jak Włosi radzą sobie z upałami? Jedzą dużo owoców takich jak...brzoskwinie, cytrusy które w niektórych rejonach rosną jak u nas jabłka. Dlatego w okresie letnim preferują proste szybkie gotowanie.
    Makaron z owocami lekko pikantny

    200 g grubego makaronu

    2 łyżki oliwy
    łyżka miodu
    2 łyżki sezamu
    10 rodzynek
    banan
    4 brzoskwinie
    łyżka skórki otartej z cytryny
    łyżka soku -//- -//-
    1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
    szczypta soli do smaku
    5 listków świeżej melisy

    Brzoskwinie polewamy wrzątkiem i usuwamy skórki, kroimy na ósemki. .Na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy na nim sezam aż się lekko zarumieni. Dodajemy rodzynki, miód, brzoskwinie, banana pokrojonego w krążki, cytrynę i melisę, posypujemy pieprzem i solą. Dusimy razem około 1 minuty delikatnie mieszając aby nie uszkodzić delikatnych owoców.
    Do takiej zawartości dodajemy makaron ugotowany al dente i to przekładamy go wprost z garnka na patelnię. Mieszamy aby wszystko równomiernie się rozłożyło i gotowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Totalne zaskoczenie, takiego makaronu jeszcze nie jadłam:-)

      Usuń
  10. W makaronie lubię to, że z czym się go nie poda to i tak smakuje genialnie! Oczywiście Włosi dobrze to wiedzą i jeszcze lepiej wiedzą z czym go podać by smakował najlepiej :) Przepis, który podam przywiozłam z włoskich wakacji dwa lata temu i od tego czasu, gdy nie mam weny na gotowanie na talerzu ląduje MAKARON :D

    Składniki:

    - 300 g makaronu kokardek
    - 400 g fileta z kurczaka
    - 1 cebula
    - 200 g zielonego groszku
    - 2 ząbki czosnku
    - 2 łyżki masła klarowanego
    - 100 ml bulionu warzywnego
    - płatki parmezanu (ok. 3-4 łyżki)
    - szczypta słodkiej papryki
    - 2 łyżeczki sezamu
    - sól i świeżo mielony pieprz
    - rukola do dekoracji

    Makaron gotujemy w osolonej wodzie aż będzie "al dente". Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kosteczkę i przyprawiamy papryką. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło, na którym szklimy cebulę i czosnek. Następnie na patelnię dodajemy groszek i smażymy go 2 minuty. Wszystko podlewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy na patelnię kurczaka i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut, aż mięso będzie ugotowane. Powstały sos doprawiamy solą i pieprzem. Na talerze wykładamy ugotowany makaron, na środek makaronu wykładamy kurczaka z groszkiem, wszystko polewamy powstałym sosem. Całość oprószamy sezamem, parmezanem i dekorujemy rukolą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie zaadoptowane przepisy są najlepsze:-) Dzięki za zgłoszenie :-) Pozdrawiam serdecznie:-)

      Usuń
    2. I ja przesyłam pozdrowienia :)

      Usuń
  11. Marzenko! Kocham włoską kuchnię i wszystkie jej makaronowe wcielenia, ale im więcej o niej myślę, tym bardziej się przekonuję, że jej największa siła tkwi w prostocie i jakości składników. Dlatego stawiam na najprostszy, ale dla mnie bardzo włoski makaron: aglio e olio

    Spaghetti aglio, olio e peperoncino:
    / na 1 porcję/

    ok. 100 g makaronu spaghetti
    2 ząbki czosnku
    1/2-1 małej papryczki chili
    ok. 30 ml oliwy najlepszej jakości z pierwszego tłoczenia
    spora garść drobno siekanej naci pietruszki
    sól i świeżo mielony pieprz do smaku
    *karafka dobrego wina jest oczywistym dodatkiem :)

    W czasie, gdy makaron gotuje się do stanu al dente, na patelni obsmażam drobno posiekane czosnek i papryczkę - trzeba uważać, aby nie spalić czosnku, bo zrobi się gorzki. Ugotowany i odcedzony makaron wrzucam na patelnię i mieszam z czosnkiem i papryczką dosypując posiekaną natkę. Doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem. Na koniec największa przyjemność - robię tzw. la scarpetta - czyli kawałkiem świeżej bagietki zgarniam z pustego talerza resztki oliwnego sosu - to jest prawdziwa poezja.

    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, zgadzam się z Tobą. Im prostsze tym lepsze:-) Aż wstyd się przyznać, ale tej wersji nigdy nie robiłam. Już sobie wyorażam smak tej maczanej bagietki :-) Pozdrawiam serdecznie:-)

      Usuń
  12. Witaj,
    moje ulubione włoskie danie z makaronem to pyszne muszle makaronowe z kurkami, orzechami włoskimi, czosnkiem i szpinakiem, zapieczone w delikatnym śmietanowym sosie z kozim serem. Kurki idealnie pasują do makaronu, a wraz ze szpinakiem są udanym połączeniem i gwarantują dobry smak dania.
    Potrzebujemy:
    – 1 opakowanie muszli (conchiglioni)
    Farsz:
    – około 400 gram kurek
    – garść włoskich orzechów
    – 2 ząbki czosnku
    – opakowanie świeżego szpinaku
    – sól i pieprz do smaku

    Muszle makaronowe gotujemy al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na maśle podsmażamy bardzo szybko drobno pokrojony czosnek i obrane włoskie orzechy, dodajemy większe, przekrojone na pół lub małe w całości kurki i chwilkę dusimy. Dodajemy świeży szpinak i ponownie krótko dusimy. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem do smaku. Muszle nadziewamy przygotowanym farszem i układamy jedna obok drugiej w naczyniu żaroodpornym. Na każdą nadzianą muszlę kładziemy plasterek dobrej jakości koziego sera i całość zalewany śmietanką kremową 30% lub 36%. Muszle zapiekamy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C.
    Podajemy gorące, posypane świeżym szczypiorkiem.
    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania :-)
    Pozdrawiam
    Aneta
    aneta.majchrzak@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Moje drugie ulubione włoskie danie z makaronem to spaghetti aglio olio z omułkami.
    Potrzebujemy:
    – 500 g makaronu spaghetti
    – 1 kg omułków
    – 4 ząbki czosnku
    – pęczek zielonej pietruszki
    – 2 papryczki chili
    – 8 łyżek oliwy z oliwek
    – 125 ml białego wina
    – 1/2 cytryny
    – 50 g tartego parmezanu lub grana padano
    – sól morska i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku

    Muszle oczyścić pod bieżącą wodą i tylko te zamknięte włożyć do dużego garnka z dużą ilością osolonej wody. Gotować około 7 minut. Następnie odłączyć pęsetą mięso muszli od skorupy. Muszle, które się nie otworzyły, należy wyrzucić. Makaron spaghetti ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni, na rozgrzanej oliwie z oliwek poddusić drobno posiekaną papryczkę chili i drobno posiekany czosnek. Zalać białym winem, dodać posiekaną natkę pietruszki i mięso omułków. Dolać sok z 1/2 cytryny i sos dusić około 5 minut. Dodać świeżo zmieloną sól morską i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku. Do sosu dodać ugotowany al dente makaron spaghetti, dodać starty parmezan lub grana padano, wymieszać i makaron podawać przystrojony posiekaną natką zielonej pietruszki.
    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania :-)
    Pozdrawiam
    Aneta
    aneta.majchrzak@wp.pl

    OdpowiedzUsuń


  14. Skoro danie włoskie, to musi być makaron i rukola. Uwielbiam pyszną, prostą, zdrową, warzywno – owocową sałatkę makaronową:
    Składniki:
    – 1 opakowanie ulubionego makaronu
    – 1 czerwoną cebulę
    – opakowanie świeżej rukoli
    – truskawki i winogrona

    Domowy sos winegret:
    – 10 łyżek oliwy z oliwek
    – 6 łyżek octu balsamicznego białego
    – sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz

    Makaron ugotować al dente i przełożyć do dużej, najlepiej szklanej (wygląda bardzo efektownie) miski. Do chłodnego makaronu dodać umytą i osuszoną rukolę i pokrojoną w pióra czerwoną cebulę. Truskawki i winogrona umyć, przekroić na połówki i dodać do makaronu. Wszystkie składniki sosu wymieszać i polać nim makaron. Sałatkę krótko i szybko wymieszać i podawać.
    Idealna na gorące dni
    Laura
    a763@gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń