poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Galette - rustykalna tarta z wiśniami


Ekspresowe, efektowne i niesamowicie smaczne ciacho. Użyłam mrożone kawałki ciasta, które zawsze mi zostają z przygotowywania szarlotki.  Szkoda mi wyrzucić i zbieram w zamrażarce, chociażby na takie wykorzystanie. Przyznacie, że smakowite;-) Ale można zrobić kruche lub półkruche ciasto i efekt będzie podobny. Z soku z wiśni po zapieczeniu zrobił się przepyszny kisiel i całość po  prostu smakowała nieziemsko - niebo w gębie:-)



Ja wykorzystałam kawałki ciasta zamrożonego, które mi zostało z mojej szarlotki  (klik), ale można zrobić kruche ciasto, np. takie jak poniżej.

Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka wody,
  • szczypta soli.
Nadzienie (podpatrzone na Kwestii smaku):
  • 50 dkg wiśni wydrylowanych,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 4-5 łyżek cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Do mąki dodać kawałki twardego masła, poszatkować nożem. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto lub wykorzystać mrożone kawałki ciasta. Rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia na okrąg. Wielkość zależy od posiadanego ciasta. Również użycie wiśni  dostosować od ilości ciasta. Owoce wymieszać z mąką i cukrem. Wyłożyć na ciasto, zostawiając około 3-4 cm boków. Pozaginać do środka, aby zamknąć dookoła owoce. Zapiekać około 35 minut w 200 stopniach C.




Dodane do akcji:

Letnie owoce

16 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Chociaż raz u mnie coś słodkiego:-)

      Usuń
  2. Wspaniały deser. Może i ja taki spróbuję zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. A mi zalega porcja ciasta od szarlotki... i nawet wiśnie dziś przytargałam do domu... Tylko kto pokona mojego wewnętrznego lenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No fakt, w sobotę było trochę chłodniej;-)

      Usuń
  4. O rajuśku. Całą w jednym kawałku poproszę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ piękne te zdjęcia, ta tarta wręcz z nich krzyczy: "zjedz mnie!" :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Marzenko, wygląda pięknie! I nic się nie marnuje :))

    OdpowiedzUsuń
  7. To nadzienie wygląda tak apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Z wiśniami <3 Najlepsza tarta!

    OdpowiedzUsuń