czwartek, 13 sierpnia 2015

Orientalne skrzydełka podane z lagerem


Pikantne skrzydełka przyrządzone z przyprawami orientalnymi doskonale pasują do piwa typu lager, które łagodzi ich ostry smak. Moja propozycja to idealna przegryzka na spotkanie biesiadne z przyjaciółmi. Zwłaszcza w te upalne wieczory, kiedy piwo smakuje najbardziej. I taką przystawką nikt nie pogardzi - zapewniam:-)




Składniki:
  • 1,5 kg skrzydełek z kurczaka,
  • sól i pieprz,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżeczka masła,
  • sos sojowy,
  • płatki chilli,
  • sos słodki chilli,
  • 2 ząbki czosnku,

    + piwo lager do podania
Przygotowanie:
Skrzydełka dokładnie umyć, odciąć końcówki i każde skrzydełko przeciąć na pół. Dodać sól, pieprz i olej. Pozostawić w marynacie przez minimum 1h. Po tym czasie włożyć do nagrzanego  do 190 stop. C piekarnika na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekać około 45 minut. W tym czasie przygotować glazurę. W tym celu rozgrzać w garnku masło, dodać sos sojowy, sos chilli,  wyciśnięty czosnek i płatki chilli. Chwilę pogotować do zgęstnienia. Celowo nie podałam ilości składników na glazurę, żeby każdy doprawił wg swoich upodobań. Wyciągnąć skrzydełka z piekarnika. Przełożyć je na folię aluminiową  lub nowy papier do pieczenia, pokryć glazurą i zapiekać około 15 minut. Podawać ze schłodzonym lagerem.

Przepis stworzony do akcji:
Kulinarne inspiracje z Love Beer

12 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie! Ja jednak zrobiłabym pałki, nie przepadam za skrzydełkami. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja przeciwnie uwielbiam skrzydełka. Kusząca propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Skrzydełka to moje ulubione części kurczaka :) Pysznie je przygotowałaś! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Trafiony zatopiony, nawet mojemu wege mężowi zaświeciły się oczy na widok Twoich skrzydełek. Taki dodatek do piwa pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piwo i grill bardzo się lubią :-) Grillowany drób szczególnie. Świetna propozycja. Kolejna którą wykorzystam :-)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale narobiłaś mi smaka! :D

    OdpowiedzUsuń