środa, 26 sierpnia 2015

Serowa zupa bawarska z mięsem mielonym - Käsesuppe mit Hackfleisch


Tak jak obiecałam pierwszy bawarski przepis. Zupa serowa z mielonym mięsem świetnie się sprawdzi jesienią czy zimą, bo jest sycąca i rozgrzewająca. Dzisiaj mimo pięknej pogody, zmęczeni zwiedzaniem, nie pogardziliśmy poczęstunkiem. 
Wiecie co mi przypominała? Smak kurek... Nie wiem dlaczego, skoro grzybów w niej  nie było;-)


Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego (wołowo- wieprzowe),
  • 1 duża cebula, 
  • 2 pory,
  • 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego, 
  • masło lub olej do smażenia,
  • 200g serka topionego ziołowego lub śmietankowego,
  • 1 papryczka chilli (niekoniecznie),
  • bagietka do serwowania.
Przygotowanie:

Na tłuszczu podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i pora (białe części) oraz papryczkę chilli. Dodać mięso mielone, dusić przez około 10 minut. Zalać wszystko bulionem. Doprowadzić do wrzenia. Wrzucić serek. Doprawić ewentualnie na końcu, bo serek jest słony. Podawać zupę z bagietką lub innym pieczywem.


13 komentarzy:

  1. Brzmi pysznie! Przyjemności!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm wspaniale wygląda ta zupa :) Super połączenie mięsa i sera, wypróbuję na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna zupa!
    Zjadłabym ją już teraz, chociaż jestem dopiero po śniadaniu...

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda bardzo smacznie, chętnie zjadłabym ją nawet dzisiaj :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda wspaniale i tak pewnie smakuje, mam zamiar wypróbować na dniach.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowite zdjęcia, aż chciałoby się spróbować zupy...

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze nie robiłem zupy serowej, czas to nadrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. serowa i z mielonym? biorę w ciemno, nawet podwójną porcję ;)

    OdpowiedzUsuń