czwartek, 6 sierpnia 2015

Tabbouleh


Teraz podczas upałów takie sałatki mają wzięcie:-) I można powiedzieć, że zawierają lato w sobie - świeże ogórki, pomidory i mnóstwo zielonych ziół. 
Niestety moja miska nie jest aż tak zielona jaka powinna być, bo dzieci by jej nie ruszyły;-) 
Ale  z czasem te proporcje będę zmieniać;-)
Ta bliskowschodnia sałatka łączy w sobie 2 wykluczające się składniki - pomidor i ogórek. Obecny w ogórkach enzym zabija w pomidorach witaminę C - to wiemy od zawsze. Jest jednak podstawowa zasada, która mówi, żeby przed połączeniem składniki wymieszać z  oliwą z oliwek. Podziała ona ochronnie, a nawet zwiększy wchłanialność antyutleniaczy, które mają pomidory. Ta sama zasada pewnie obowiązuje w greckiej sałatce. Czyli pamiętajmy do tych 2 wykluczających się składników dodajmy zawsze oliwę z oliwek!!!




Składniki:

  • 0,5 szklanki kaszy bulgur,
  • 2 - 3 pomidory,
  • 1 cebula, 
  • 2 ogórki gruntowe,
  • 1 pęczek posiekanej natki pietruszki,
  •  pół pęczka  posiekanej mięty,
  • ¼ łyżeczki świeżo startej skórki cytryny,
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
  • sól i pieprz do smaku,
    (można dodać również czosnek ).

Przygotowanie:

Kaszę bulgur przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Można użyć również kaszy kuskus lub jaglanej. Dodać posiekane pomidory bez skórki, ogórki, cebulę, pietruszkę, i miętę. Wymieszać. Wymieszać razem sok, skórkę z cytryny, oliwę, sól i pieprz. Polać sałatkę, wymieszać. Odstawić na min. 0,5 h do lodówki. Podawać samą jako przystawkę lub jako dodatek do mięsa.






9 komentarzy:

  1. Mniam, idealna na upały! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. lubimy takie kasze :) na upały to bardzo dobry posiłek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na takie upały to idealna propozycja. Ja ostatnio eksperymentuję z kaszą orkiszową :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam tą kaszę:)
    Muszę wypróbować ten przepis, dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O widzisz ja zawsze dodaje oliwy do sałatek pomidorowo-ogórkowych, ze względów zdrowotnych i smakowych,nie wiedziałam, że wypływa to także ochronnie. A tabbouleh super- do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna dla mnie o każdej porze roku!

    OdpowiedzUsuń
  7. W sam raz na gorące dni. Smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń