piątek, 30 października 2015

Sałatka z brukselki


Jedliście kiedyś brukselkę na surowo? Nie?  Ja też nie;-) Przez przypadek w necie oglądnęłam jak robi  z nią sałatkę Martha Stewart. Bardzo mnie zaintrygowała, a że w lodówce akurat miałam jej zapas to od razu wzięłam się do roboty. Zabrakło u mnie tylko uprażonych pestek dyni, ale poprawię się następnym razem. Moja uwaga jest taka, żeby dużo wcześniej ją przygotować, żeby listki polane sosem zdążyły zmięknąć, bo u mnie były dość twardawe. Wg mnie można też poszatkować brukselkę.


Składniki:
  • 30-40 dkg brukselek,
  • 2 łyżki pestek dyni ( pominęłam ),
  • 1 awokado,
sos:
  • drobno starta skórka z 1 cytryny (1 łyżeczka) plus 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki musztardy Dijon
  • 3 łyżki oliwy extra virgin oil
  • gruba sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
 
W małej misce wymieszać  ubijaczką skórkę i sok z cytryny oraz musztardę.  Stopniowo dodawać oliwę, ubijać do powstania gęstego sosu. Doprawić solą i pieprzem.
Brukselkę umyć i rozdzielić na pojedyncze  liście. Uprażyć na suchej patelni  pestki dyni. Delikatnie wymieszać listki z awokado pokrojonym  w kostkę, polać sosem i posypać pestkami dyni.



15 komentarzy:

  1. Też widziałam ten program i zainteresowała mnie tą surową brukselką :) Pozdrawiam pysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam brukselkę, więc chętnie spróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Brukselka na surowo to i dla nas coś nowego :) ciekawe połączenie smaków :) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  4. Trauma z dzieciństwa, brukselka nie wchodzi w żadnej postaci:(

    OdpowiedzUsuń
  5. A to mnie Marzenko zaskoczyłaś tym przepisem, jestem bardzo ciekawa smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Brukselek na surowo nie jadłam, ale będę musiała spróbować, bo ugotowane uwielbiam ;) A Twoja sałatka wygląda bardzo smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Próbuję sobie wyobrazić smak, na pewno jest ciekawy, ale chyba wolałabym choć lekko sparzyć tę brukselkę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. a ja nigdy nie jadłam brukselki :(
    Ale sałatka wygląda nieziemsko! ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. O! Genialny pomysł.. przy okazji muszę wypróbować, ponieważ zaciekawiłaś mnie smakiem surowej brukselki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. kolejny dobry przepis z brukselką, chyba w końcu się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam brukselkę i myślałam, że jadłam ją już pod każdą postacią, a tu taka niespodzianka! :) Bardzo ciekawa propozycja.

    OdpowiedzUsuń
  12. Gotowanej brukselki nienawidzę, surową uwielbiam, myślę, że taka sałatka bardzo by mi smakowała.

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo ciekawy przepis, to dla mnie nowość, chociaż oczywiście gotowana brukselkę jadłam i jest pyszna. Myślisz, że sos zmiękczy kapustkę?

    OdpowiedzUsuń