wtorek, 3 listopada 2015

Bakłażanowe roladki


Bakłażany mam zawsze w lodówce, tak na czarną godzinę.  Jest to warzywo obowiązkowe w mojej kuchni.  Nie wiem czy nie doprowadziły do śmierci mojego piekarnika. W prawdzie padł podczas pieczenia bułek, ale kilka razy w trakcie podpiekania bakłażanów fiksował od nadmiaru wilgoci. Dzisiaj podaję  wersję zgrillowaną w formie roladek z kozim serem. A skropione olejem z pestek dyni dają niewyobrażalne doznania smakowe:-)


Składniki:
Przygotowanie:
 
Bakłażana pokroić wzdłuż na plastry 0,5 cm. Posolić i odstawić na minimum 30 minut. Po tym czasie spłukać wodą i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Podsmażyć na oliwie z oliwek na patelni grillowej. Odsączyć na ręczniku papierowym.
Ser rozdrobić, wymieszać z rozdrobnionym czosnkiem i posiekaną natką pietruszki. Dodać śmietanę lub jogurt, doprawić solą i pieprzem. Każdy plaster bakłażana smarować serkiem, odstawić do lodówki na chwilę. Udekorować roladki papryką czerwoną i każdy sam sobie skrapia olejem z pestek dyni.


Kulinarne wyprawy z Olejami Świata

19 komentarzy:

  1. Ja tez mam zawsze baklazana w lodowce, to moje ulubione warzywo:-)
    Jakos nigdy nie robilam niczego z serem kozim twarogowym, zawsze, kiedy jest w przepisie daje fete, ale mysle, ze w tym zestawie swietnie sie komponuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Roladki z kozim serem.. mniam.. prawdziwe pyszności! Muszę wypróbować z olejem z pestek dyni, akurat mam taki w szafce :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie się zapowiada!
    Bakłażan wykończył piekarnik - super hihihihi

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja w tym roku mam bakłażanowe zaległości.
    Kilka bakłażanów trafiło do ajwaru, raz zrobiłam moją ulubioną sałatkę i tyle.
    Chętnie zrobię takie roladki, tym bardziej, że są z kozim serem.:))

    OdpowiedzUsuń
  5. ulala.. ale danie <3
    mega, z wielką chęcią bym zjadła.. <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności takie roladki, a już całkiem przemówił do mnie ser kozi.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetyczne roladki, raz w życiu próbowałam bakłażana i być może był źle przygotowany bo smakował okropnie i się zraziłam - chyba czas samej podjąć się przygotowania czegoś z bakłażanem w roli głównej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. i takie roladki to danie które jest najbliżej mojemu sercu:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo dobre być musiały. Pięknie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  10. ślicznie to danie się prezentuje....muszę pomyśleć nad czymś podobnym :) dzięki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ pyszna przekąska. Uwielbiam tak robionego bakłażana i cukinię :)
    Ja miałam taką sytuację z piekarnikiem. Winna była grzałka. Musiałam wymienić :(

    OdpowiedzUsuń
  12. Pychota!
    Zapraszam się na te roladki...

    OdpowiedzUsuń
  13. Ależ eleganckie i wykwintne danie! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak dla mnie to propozycja idealna :) Pięknie się prezentuje i świetnie smakuje! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. takie 3 sztuki to ja bym do kawki zżarła. A co, a kto mi zabroni! :D
    Pysznie się te rolady prezentują. Bakłażan usmazony w oliwie jest rozpustny. Jak do tego dodać ser, uff - ide zrobić kawę :D

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale bym teraz zjadła te roladki... nie masz może jeszcze żeby jutro wziąć? :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetne roladki, idealne na przystawkę :)

    OdpowiedzUsuń