niedziela, 22 listopada 2015

Bułeczki ziemniaczane

Z cyklu " Wypiekanie na Śniadanie "


Dzisiaj mam dla Was propozycję bułeczek ziemniaczanych, które wypiekaliśmy w ramach akcji "Wypiekanie na śniadanie". Przepis pochodzi z bloga Kuchnia nad Atlantykiem. Zdecydowałam się na to wydarzenie w ostatniej chwili. Bułeczki wyszły bardzo chrupiące, z miękkim środkiem. Będą moją alternatywą na pieczywo domowe gdy zabraknie chleba. Myślę, że dzięki dodatkowi ziemniaków dłużej utrzymają świeżość. Polecam serdecznie!


Składniki:
16 niedużych bułeczek, po ok. 60 g każda
  • 300 ml ciepłego mleka*
  • 30 g (ok. 2 łyżki) masła
  • 1 łyżeczka szarej soli z Guerande (może być oczywiście zwykła sol)
  • 175 g (1 szkl) mąki pszennej razowej drobno-mielonej ( w PT i FR to typ 110) (użyłam mąki owsianej)
  • 275 g (2 szkl) maki pszennej (użyłam mąki luksusowej typ 650)
  • 140 g ugotowanych i rozgniecionych na purée ziemniaków (mniej więcej 2 średniej wielkości)
  • 1 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży (użyłam 10 g świeżych)
  • mak do posypania bułek ( użyłam sezamu)
Przygotowanie: 

Wymieszać ze sobą mąki i drożdże. Masło z mlekiem podgrzać, żeby to pierwsze się rozpuściło. Dodać mleko z masłem i solą do utłuczonych na purée ziemniaków i wymieszać aż nie będzie grudek. Gdy masa mleczno-ziemniaczana będzie letnia, dodać ją do mąk i ręcznie lub mikserem wyrobić na gładkie ciasto. Można oczywiście wyrobić ciasto w maszynie do chleba na programie "Dough", dodając płynne i suche składniki w/g instrukcji.

Odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości, u mnie to zajęło ok. 1 i 1/2 godz. Gdy wyrabiamy w maszynie pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia mniej więcej do końca programu. W czasie pierwszego wyrastania dwukrotnie wyjmować ciasto na blat, rozciągać w kształt kwadratu i składać w paczuszkę (ta technika, nazywana "stretch and fold", doskonale jest pokazana na tym wideo, autor demonstruje ją zaraz po wyrobieniu ciasta) i ponownie zostawiać do wyrośnięcia.

Nagrzać piekarnik do 220º C. Wyjąć ciasto i na blacie lekko zagnieść, po czym podzielić na 16 części (każda po ok. 60g) i uformować kuliste bułeczki. W każdej kulce robić w połowie rowek naciskając mocno płasko ułożonym trzonkiem drewnianej łyżki. Ułożyć na dużej blaszce na natłuszczonym i dobrze wysypanym mąką pergaminie (to ważne, bo bułeczki lubią się przyklejać) i pozostawić przykryte do wyrośnięcia aż podwoją objętość (ok. 30 min). Spryskać wodą i posypać makiem. Piec aż się ładnie zrumienią przez ok. 20 - 25 min, ponownie spryskując w pierwszych minutach pieczenia wodą w sprayu.

* ilość potrzebnego płynu może się wahać w zależności od wilgotności ziemniaków


19 komentarzy:

  1. jakie apetyczne bułeczki :) podrzuć kilka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne są te bułeczki i pyszne. Dziękuje za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za wspólne pieczenie. Do następnego razu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetycznie wyglądają. A koszyczek jest super.
    Dzięki za wspólny czas przy piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają jak prosto z piekarni, ale z pewnością są o wiele bardziej smaczniejsze:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super Marzenko Ci się upiekły, dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Tym razem tylko przyglądam się waszym przesmacznym wypiekom...cukowne bułeczki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygladaja tak ,ze niemal czuje jak pachna...:)

    OdpowiedzUsuń
  9. piękne bułki :) a jaki koszyczek uroczy!

    OdpowiedzUsuń
  10. robiłam kiedyś baaardzo podobne, ale z samej razowe- dodatek ziemniaków, czyni je bardzo delikatne! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepiękne bułki ci wyszły! Ciekawy pomysł z tymi ziemniakami :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie wyglądają w tym koszyczku :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Z ziemniakami muszą być smakowite ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zapewne są pyszne i nie są suche. Piekłam jedynie chleby z ziemniakami i to były bardzo dobre wypieki :) Pozdrawiam M.

    OdpowiedzUsuń
  15. Marzenko, piękne bułeczki upiekłaś! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  16. Takie pyszne bułeczki, marzenie śniadaniowe. Koszyczek na nie uroczy :)

    OdpowiedzUsuń
  17. bardzo ciekawy przepis, musze tez kiedys upiec :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Dziękuję za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń