piątek, 6 listopada 2015

Ciasto dyniowe z jabłkami


Specjalistką od ciast nie jestem i raczej nie piekę słodkich deserów. Dostałam od kolegi dynię - taką 10-kilową. Był jeden warunek, musiałam ją sobie sama odebrać. Wieczorem wyciągnęłam męża, aby pomógł mi taszczyć podarunek. Oczywiście nie obeszło się bez zaproszenia na ciepłą herbatę i gospodyni poczęstowała nas smakowitym, piernikowym ciastem - jak się domyślacie dyniowym;-) Po przełknięciu pierwszego kęsa już wiedziałam, że nie będzie spokoju w domu i trzeba będzie piec;-) No i voilà!
W prawdzie różni się od tamtego, bo jest z dodatkiem jabłek, ale na pewno nie przeszkadza to w odbiorze smakowym. Wspaniałe, wilgotne, aromatyczne,  jesienne, dyniowe ciacho...



Składniki:
  • 1 szkl. puree dyniowego,*
  • 2 szkl. mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenie,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 4 jajka,
  • 1 szkl. oleju,
  • 3/4 szkl. cukru,
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 3 jabłka. 
Przygotowanie:

Jajka ubić z cukrem dodając olej, puree dyniowe, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, wsypać przyprawy. Ciasto wylać na formę wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Powtykać plasterki obranych jabłek. Piec około 50 minut w 180 stop. C.

* Dynię obrać, pokroić na mniejsze kawałki, dodać do garnka, zalać odrobiną wody i prażyć aż  będzie miękka. Zmiksować  dynię blenderem na jednolita gładką masę. Odstawić do wystudzenia.


18 komentarzy:

  1. chętnie bym zjadła to ciacho :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ciacho Ci wyszło, porywam kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię dyniowe cudeńka :) takie ciacho to prawdziwe niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. super. dyniowe jest pyszne, ja osobiscie uwielbiam wrecz sernik z dyniowym puree. cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne ciacho :) Muszę zrobić takie z jabłkami.

    OdpowiedzUsuń
  6. Z pewnością jest pyszne. Połączenie korzennego ciasta z dynią i jabłkami to świetny mariaż :) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglada bardzo smakowicie. I pewnie tak samo pachnie i smakuje ...:)

    OdpowiedzUsuń
  8. jak to nie jesteś? wygląda obłędnie.. :)
    i to z takimi dodatkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda niesamowicie :)
    Muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  10. Fantastyczny przepis!
    Uwielbiam takie ciacha!

    OdpowiedzUsuń
  11. Piekłam parę dni temu, przepis nieco inny : dynia starta na tarce. Nie przepadam za piernikami, ale ten rodzaj placka bardzo mi pasuje.
    Twoje wzbogacone o jabłka : świetne.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajne ciasto, az zachcialo mi sie czegos slodkiego :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Super prosty przepis, ale chyba miało być 180 stopni pieczenia? :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, bardzo dziękuję - już poprawione:-)

      Usuń