sobota, 19 grudnia 2015

Ciasteczkowe choinki - jadalne dekoracje świąteczne


Ciastka amoniaczki są u nas, odkąd pamiętam, na każde święta . Tym razem chciałam im nadać również świąteczne kształty i dekoracje. Dzięki firmie Delecta, która obdarowała mnie różnymi, owocowymi i czekoladowymi posypkami, powstały te oto choinki. Mogą być ozdobą talerza przy nakrywaniu do kolacji wigilijnej. Ozdabianie będzie doskonałą zabawą dla najmłodszych i pewnie bardzo smacznym zajęciem, gdyż użyte produkty są naprawdę bardzo smaczne:-)




Składniki:
  • 1 kg mąki,
  • 2 kostki masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 7 żółtek,
  • 1 cukier wanilinowy firmy Delecta,
  • 0,5 szkl. letniego mleka,
  • 1 łyżka amoniaku spożywczego,
lukier królewski:
  • 3 białka,
  • kilka kropel soku z cytryny,
  •  450 g cukru pudru,
+ kolorowe posypki firmy Delecta.

Przygotowanie:
 
Podaję ilości do wyrobienia ciastek. Tylko część z nich użyłam do zrobienia choinek.
Masło  utrzeć z cukrem, wbijając żółtka. W mleku rozpuścić amoniak, dodać do ciasta wszystkie składniki . Podsypując mąkę rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wykrajać ciasteczka gotowymi formami, ewentualnie szklanką. Smarować roztrzepanym białkiem i maczać w cukrze. Wstawić do gorącego piekarnika o temp 180 stopniach, piec kilka minut. Wyciągać jeszcze blade lub leciutko zarumienione. Odłożyć do ostygnięcia, następnie zapakować do pojemników. Ciasta starczy na bardzo dużo ciasteczek, można spokojnie wziąć pół porcji.
Do zrobienia choinek potrzebujemy okrągłe ciasteczka (5) o różnych średnicach. Wykorzystałam do ich wykrawania różnej wielkości szklanki i kieliszki. Posmarowane białkiem zapiekałam do zrumienienia. 
Białka ubić z cukrem pudrem i sokiem z cytryny do uzyskania lśniącej i gęstej konsystencji. Gdy będzie za gęsta masa dodać sok z cytryny. Cukier dodawać stopniowo i przerwać gdy  osiągniemy pożądany efekt.
Lukrem sklejać ciasteczka od największego do najmniejszego. Po przyklejeniu jednej warstwy obrysować łączenie lukrem wyciśniętym z rękawa cukierniczego tworząc obwódkę. Przykleić koraliki posypki tworząc kolorowe łańcuchy. Powtarzać z każdą warstwą.


Wypiekamy świątecznie, kolorowo, naturalnie…

11 komentarzy:

  1. Piękne ciasteczkowe choinki :) pozdrawiamy serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają prześlicznie :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne ciasteczka, pozdrawiam Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Marzenko ale urocze te ciasteczka choineczki. Ja amoniaczki pamiętam z tak dzieciństwa, oj dawno ich nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. jakie piękne ci wyszły! Są urocze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie piękne, super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń