poniedziałek, 7 grudnia 2015

Kwaśnica


Bardzo lubimy kwaśne zupy. Najczęściej robię kapuśniak z kiszonej kapusty. Moje dziecko przepada za góralską kwaśnicą. I głównie na Jej prośbę podjęłam się jej zrobienia. Zmodyfikowałam domowy kapuśniak, dorzucając suszone grzybki, a odrzucając pomidory i wyszło dokładnie to co miało być:-)


Składniki:

  • 70 dkg kiszonej kapusty,
  • porcja żeberek (około 70 dkg)
  • garść suszonych grzybów,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • włoszczyzna, 
  • 4 - 5 ziemniaków,
  • 1 duża cebula,
  • ziele angielskie, listek laurowy,
  • sól, pieprz, 
  • majeranek,
  • kminek(dałam mielony).
Przygotowanie:

Ugotować wywar z żeberek i włoszczyzny (1,5 h). Grzyby suszone wrzucić od razu do wywaru. Posolić, dodać przyprawy, podsmażyć boczek pokrojony w kostkę z cebulą. Dodać do wywaru. Następnie dodać pokrojoną kapustę kiszoną i gotować około 0,5 h, aż będzie miękka.
Osobno ugotować ziemniaki pokrojone w kostkę i na koniec wrzucić do zupy.  Doprawić solą, majerankiem i kminkiem.


8 komentarzy:

  1. My też bardzo lubimy kwaśne zupy, a kapuśniak pod każdą postacią.
    Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kwaśnicę i kapusniak. Ukisiłam beczkę kapusty więc będzie z czego gotować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kwaśnica pychota!
    Zjadłabym pełną miskę...

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłabym, teraz najlepiej smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  5. jaaak ja daaawno nie jadłam kwaśnicy! <3 narobiłaś mi takiego smaka! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam kwaśnicę, a tak dawno jej nie jadłam! Mmm zjadłabym <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Baaaaardzo lubię kwaśne zupy. Kwaśnica, pycha! Ja jednak pomijam już nawet w kapuśniaku mięso - dodaję masło i paprykę wędzoną ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cieszę się z tego przepisu i chętnie z niego skorzystam. Wieki nie jadłam kwaśnicy :) dzięki i pozdrawiam M.

    OdpowiedzUsuń