sobota, 9 stycznia 2016

Ciasto 3 bit


Jak wiecie generalnie nie piekę słodkości, jednak przychodzi czasem taki dzień, że przy tej okoliczności podać coś wypada ;-) Na to ciasto bez pieczenia czaiłam się już od jakiegoś czasu. Skoro nadarzyła się okazja, a piekarnik miałam ciągle zajęty decyzja została podjęta. Koleżanka, która mi podawała przepis wykłada jeszcze jedną warstwę dżemu porzeczkowego. Ja go nie dałam, ale  następnym razem spróbuję z nim.
W przepisie była masa budyniowa z dodatkiem masła. Jak wszyscy wiedzą nie jadam mas maślanych. Tradycyjnie zastąpiłam masło serkiem mascarpone i efekt był wspaniały:-)



Składniki:
  • 6 paczek herbatników ( wszystko zależy od wielkości blachy, na moją było za mało i dodałam jeszcze parę krakersów),
  • puszka masy kajmakowej 400 g,
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe,
  • 1 serek mascarpone  (250 g),
  • 0,5 - 0,75  litra mleka,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 500 ml śmietany 30% tł,
  • 2 śmietanfixy,
  • czekolada gorzka do posypania.

Przygotowanie:

Ugotować budyń z cukrem na mleku. Wystudzić. Serek ucierać mikserem, dodając po łyżce budyniu. Herbatniki ułożyć ściśle na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na pierwszą warstwę wylać podgrzaną masę kajmakową. Ułożyć druga warstwę ciastek (mogą być to krakersy). Wylać masę budyniową. Przykryć trzecią warstwą ciastek. Teraz ubić należy zimną śmietanę wymieszaną ze śmetanfixami. Wyłożyć na wierzch. Przykryć formę folią i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki, żeby warstwy ciastek zmiękły. Przed podaniem posypać startą gorzką czekoladą.

14 komentarzy:

  1. Moje ulubione, przesłodkie ciasto :) Piękne ci wyszło!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie, super przepis, na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie, chyba się skuszę na jakiś weekendzik :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam to ciacho i robię je na różne sposoby. Chętnie wypróbuje opcje kremu z mascarpone :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam to ciasto choć jest kaloryczne :)
    Super dodatek serka mascarpone.

    OdpowiedzUsuń
  6. Z pewnością jest przepyszne :) Na Karnawałowe szaleństwo idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda wyśmienicie :) kusi ogromnie :) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  8. znam go, znam! Już milion lat, ale jakoś ostatnio nie robiłam go już chyba ze 3 lata.. :)
    Czas przypomnieć! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy tylko do mnie to ciasto mówi? :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Rozkoszny widok!
    Wirtualnie smakuję...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszne, myślę że to jedno z ciast które szybko znika z talerzy, bynajmniej u mnie nie przetrwa za długo :) pozdrawiam

      Usuń
  11. Mam juz wszystkie skladniki na cisto tylko zastanawiam sie czy ta masa budyniowa z serkiem mascarpone zastygnie? Nie trzeba tam zadnej margaryny lub masla?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja masę budyniową do każdego ciasta robię już tylko z mascarpone. Ono ma taka konsystencję jak masło. Jeśli się obawiasz to najwyżej daj tylko mniej mleka do budyniu.

      Usuń