Makowiec zawijany


W okresie świąteczno - noworocznym makowiec rządzi w naszym domu. I odkąd pamiętam, tylko taki był pieczony. Nie udało mi się go wrzucić przed świętami, bo piekłam w ostatniej chwili.  Na prośbę sąsiadki podaję go dzisiaj, żeby był na zaś ;-) Z podanej porcji wychodzą 3 makowce. Zazwyczaj dzielę i zamrażam, żeby wyjąć przy jakiejś  okazji. A że dziś są moje urodziny i okazja jest - to proszę się częstować:-)


Składniki na 3 makowce:
  • 3,5 szkl. mąki,
  • 1 szkl. cukru,
  • 0,5 kostki masła,
  • 8 dkg drożdży,
  • 1 szkl. mleka,
  • 3 żółtka,
  • szczypta soli,
  • 1 białko + łyżeczka mleka do posmarowania ciasta,
masa makowa
  • 600 g maku suchego mielonego,
  •  mleko,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 szkl. cukru,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 białka,
  • skórka z 1 cytryny,
  • skórka z 1 cytryny,
  • cukier waniliowy,
  • 200 g posiekanych bakalii (orzechy włoskie,  migdały, ewentualnie rodzynki),
lukier:
1 szklanka cukru pudru
3 – 4 łyżki gorącej wody,
odrobina soku z cytryny.

Przygotowanie:
Przygotować masę makową:
W rondlu roztopić masło, dodać cukier, miód, mak i bakalie. Podlać mlekiem, żeby miał dobrą konsystencję. Smażyć kilka minut minut ciągle mieszając. Masę schłodzić, dodać ubite na sztywno białko. Wymieszać i odstawić. Podzielić na 3 części.
Przygotować ciasto drożdżowe:
Do  100 ml letniego mleka wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru wymieszać. Dodać tyle mąki, żeby zaczyn miał gęstość śmietany, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 10-15 minut). Zaczyn powinien podwoić swoją objetość. Żółtka ubić z pozostałym cukrem na puszystą masę, wlać do miski z mąką i rozczynem, dodać resztę mleka,  sztyptę soli. Powoli wlewać stopione, ciepłe masło, wyrabiać ok. 5 minut, ciasto powinno być gładkie, lśniące i elastyczne.
Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.w ciepłe miejsce. Powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto zagnieść krótko na stolnicy wysypanej mąką i podzielić na 3 równe części. Każdą z nich krótko wyrobić, a następnie rozwałkować na prostokąt. Białkiem wysmarować powierzchnię.
Masę makową równomiernie rozłożyć na rozwałkowanych płatach ciasta zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od brzegów. Ciasto zwinąć ciasno w rulon,zaczynając od dolnego, długiego brzegu. Boki podwinąć pod spód. Zrobić 3 makowce. Posmarować białkiem.
Każdy makowiec owinąć  papierem do pieczenia zostawiając trochę wolnej przestrzeni, przełożyć na blachę w sporych odstępach od siebie. Piekarnik rozgrzać do 185°C (funkcja góra / dół), piec ok. 40 - 50 minut do złotobrązowego koloru. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, rozciąć od góry papier, przestudzić. Przygotować lukier z podanych składników. Posmarować przestudzone makowce.


Komentarze

  1. Wygląda bardzo atrakcyjnie, no ale trudno się dziwić - Mistrzyni piecze. Ciekawi mnie jak tych "poduszek powietrznych" unikasz, bo w życiu takiego przekroju nie widziałam. A co urodzin, to życzenia mniej wirtualne Ci złożę. Pozdrawiam i miłego świętowania, Solenizantko. Aga

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny!
    U nas też makowiec jest w święta, ale nie rządzi...
    Wszystkiego najlepszego z okazji Twoich urodzin!

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsze życzenia zarówno na Nowy Rok, jak i urodzinowe !
    U nas makowce również rządzą w okresie Świąt, jednak tym razem ze względu na walkę z kilogramami połówki z dwóch ciast z makiem zostało wybrane jedno: marcepan.
    Serdeczności.

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę w końcu się odważyć i taki upiec. Piękny ci wyszedł, uwielbiam taki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pięknie!
    Jeszcze raz, wszystkiego dobrego :*

    OdpowiedzUsuń
  6. Makowiec perfekcyjny :) Najlepszego :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Po prostu pysznie, bardzo lubię makowca :-) najserdeczniejsze życzenia urodzinowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. U nas też makowiec zawsze musi być :)
    A z okazji urodzin życzę Ci aby kulinarna wena twórcza nigdy Cię nie opuszczała, byśmy mogli cieszyć oczy przepięknymi zdjęciami na Twoim blogu i inspirować się Twoimi przepisami. Wszystkiego najlepszego :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wszystkiego najlepszego!!! A makowiec wspaniały, uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie wygląda, taki makowiec nie tylko w święta chętnie zjem :) Wszystkiego najlepszego!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Kochana, najlepsze życzenia! Dużo zdrówka, szczęści i samych pogodnych dni!
    A makowiec wspaniale upieczony!
    Buziole!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda pięknie, skorzystam z przepisu ❤️

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne