środa, 13 stycznia 2016

Owsianka z pieczonym jabłkiem, żurawiną i piernikiem


Zupa mleczna kojarzy mi się z dzieciństwem. I nie było wtedy musli, płatków kukurydzianych czy słodkich chrupiących kulek...Ale była owsianka, kasza manna czy gorące mleko z makaronem:-) I do tego chleb z dżemem...:-) Pycha!


Składniki:
  • 0,5 szkl. płatków owsianych,
  • 2 szkl. mleka lub wody,
  • cukier  (ilość wg uznania, u mnie 1 łyżeczka),
  • 1 jabłko,
  • 1 łyżeczka masła, 
  • cukier do zapiekania jabłek,
  • pierniki,
  • żurawina suszona.
 Przygotowanie:

Płatki gotować na mleku lub wodzie z dodatkiem cukru około 8-10 minut. W tym czasie zapiec z masłem obrane i pokrojone w cząstki jabłko. Przed zapiekaniem obsypać owoce cukrem. Wyjąć gdy się zarumienią. Owsiankę przełożyć do kubka/miski, dodać na wierzch jabłka, żurawinę i pokruszone pierniki. Zajadać:-)!



15 komentarzy:

  1. mam podobne skojarzenie, choć chrupki z mlekiem też jadłam :)
    mnaim.. ale owsianka <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Taką owsiankę to można jeść każdego poranka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja jako dziecko nie znosiłam mlecznych. Teraz odwrotnie: manna z jabłkiem, owsianka w każdej postaci, jaglanka ...
    Twoja owsianka z dodatkiem piernika bardzo mi się podoba.
    Pozdrowienia !

    OdpowiedzUsuń
  4. Marzenko, ta owsianka wygląda pięknie! I na pewno była pyszna.
    Ja nigdy nie lubiłam zupy mlecznej i mleka w ogóle. Kaszę manną tak. Z sokiem malinowym. :)
    Fanką owsianki też nie jestem, ale z takimi dodatkami to jadłabym z ochotą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Poproszę z dostawą do pracy! Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepysznie wygląda ta owsianka, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  7. To owsianka dla mnie!
    Generalnie za owsiankami nie przepadam, ale ta jest wyjątkowa.

    OdpowiedzUsuń
  8. Marzenko- ależ to musi być pyszne :) Porywam przepis na sobotnie śniadanie, pozdrawiam M.

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak dla mnie jest to połączenie idealne:) wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Niestety nie mogę podzielić entuzjazmu dotyczącego chleba z dżemem, bo nigdy za nim nie przepadałam, ale zupy mleczne zawsze lubiłam. Najbardziej tę, którą robiła dla mnie Prababcia, z kluseczkami.:) Owsianka też pyszna, tylko nadal nie mogę się przekonać do owocowych i słodkich dodatków.;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Prezentuje się obłędnie, owsianka to moje ukochane śniadanie :) !

    OdpowiedzUsuń
  12. to musiało być pyszne śniadanie :) uwielbiam owsianki :)

    OdpowiedzUsuń