niedziela, 14 lutego 2016

Hot Dogi z sałatką

Z cyklu " Wypiekanie na Śniadanie "


Mam już u siebie bułki na Hot Dogi, ale z dodatkiem mleka w proszku. Ostatnio jednak miałam problem z jego zakupem. Kiedy w akcji  " Wypiekanie na śniadanie" pojawiła się propozycja na te bułki, chętnie  podjęłam się ich wypieku. Chrupiące, powiedziałabym expresowe i bardzo smaczne. Z tego ciasta można również zrobić bułki na hamburgery. Naprawdę polecam!


Składniki na bułki:

  • 1,5 szklanki mleka,
  • 55 g masła,
  • 650 g przesianej mąki pszennej,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 jajko,

  • jajko lub białko do posmarowania,
  • sezam, mak lub czarnuszka do posypania.
Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłego mleka, dodać łyżkę cukru i odstawić, żeby zaczyn ruszył - jakieś 10 minut powinno mu wystarczyć.
Do rondla wlać pozostałe mleko, dodać masło i dobrze podgrzać - nie gotować.
Do miski miksera wsypać 1,5 szklanki przesianej mąki, cukier i sól, dodać zaczyn drożdżowy i miksować na średnich obrotach mieszadłami do wyrabiania ciasta. Następnie wbić w ciasto jajko i dobrze wymieszać. Do tego dolać gorące mleko z masłem ciągle miksując. Następnie dodawać po niewielkiej porcji mąki - 1/2 szklanki, za każdym razem dobrze wyrobić ciasto. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski wyłożyć je na stolnicę oprószoną mąką i wyrabiać, aż będzie miękkie i elastyczne ( cały czas wyrabiałam mikserem).
Wyrobione ciasto podzielić na 10 miarę równych części i uformować z nich wałeczki lub kuleczki - w zależności od tego co zamierzamy z nimi dalej czynić. Żeby były gładkie na wierzchu można ciasto "podwinąć" pod spód. Tak przygotowane bułeczki przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jakieś 30-40 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Można posypać jakimiś ziarenkami - ja posypałam czarnuszką.
Bułki piec 10-12 minut, aż pięknie się zarumienią ( u mnie około 20 minut). 

Sos do Hot Dogów:
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki kechupu,
  • 2 łyżki musztardy ostrej.
 Wszystkie składniki sosu wymieszać.

Sałatka:
  • połowa małej kapusty pekińskiej,
  • 2 marchewki,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • kilka kropel soku z cytryny,
  • natka pietruszki suszona,
  • sól, cukier. 

Kapustę pokroić, marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej, a pomarańczę obrać i  wyfiletować. Wymieszać składniki sosu, doprawić i zalać sałatkę.

+ ulubione kiełbaski.

Ciepłe buki faszerować kiełbaskami,  sosem, i sałatką.



Razem ze mną udział w akcji brali:










23 komentarze:

  1. Proste a jakie fajne :). I z pewnoscia nie maja porownania z kupnymi.

    OdpowiedzUsuń
  2. ale nabrałam ochoty na hot doga i to z takimi domowymi bułkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale smakowity Twój hod -dog, mniam :-) Dziękuję za wspólne wypiekanie i do następnego :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm, pycha! Pan Wu chce robić ;))
    Robiłam ostatnio bułki do hamburgerów z przepisu Liski, gdzie wśród składników było mleko w proszku i woda. Zamiast tego wystarczyło dać zwykłe mleko, jak w Twoim przepisie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super je zrobiłaś :-) pycha :-) dziękuje za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale mi narobiłaś ochoty na hot doga :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale apetyczne....mniaaaaaaaaaaaam!
    Pozdrawiam <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Nabrałam wielkiej ochoty! Wpraszam się Kochana!

    OdpowiedzUsuń
  9. kooocham domowe hot-dogi <3 mmm.. zawsze mam pełno sałatki właśnie wewnątrz! <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowne zdjęcia, aż zachciało mi się hot doga :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo mi się podoba hot dog w takiej wersji!

    OdpowiedzUsuń
  12. Pycha! Wygladaja pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetne było to wspólne wypiekanie, dzięki za zabawę:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajne bułeczki, dziękuję za wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękne bułeczki i zdjęcia również. Dziękuje za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyglądają tak pysznie, że zrobiłam się taka głodna. Ale pyszności robisz. Pozdrawiam cieplutko i serdecznie zapraszam do siebie Kaśka z http://nostalgicznyzakatek.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  17. a można te bułki wyrobić w wypiekaczu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam wypiekacza, ale skoro to jest ciasto drożdżowe to pewnie można :-)

      Usuń