piątek, 25 marca 2016

Babeczki migdałowe bezglutenowe


Babki, babeczki - zestaw obowiązkowy na Wielkanoc. 
Miałam wybór nie jeść lub zrobić bezglutenowe. 
I oto i one. Migdałowe ciasto i nadzienie. 
Mam nadzieję, że Wam posmakują:-)
 

 

Składniki: 
na ciasto:
  • 50 g maki ryżowej,
  • 30 g maki kukurydzianej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 40 g  migdałów firmy Bakalland,
  • 1 jajko,
  • 50 g cukru,
  • ewentualnie woda,
na masę:
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 jajka, 
  • 2-3 łyżki zmielonych migdałów  Bakalland,
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • migdały Bakalland do posypania
  • wiśnie z konfitury do dekoracji,

Przygotowanie:

Migdały zmielić na mączkę. Z podanych składników wyrobić ciasto i odstawić na 30 minut do lodówki. Następnie wyłożyć ciastem foremki do babeczek, ponakłuwać i zapiec w temp. 180 stopni C  na złoty kolor. Wystudzić. 
Mleko zagotować, a w tym czasie mikserem ubić jajka  z cukrem i mąką i zmielonymi migdałami. Dodać je do mleka i mieszać do zagotowania i zgęstnienia masy. Wystudzić. Wymieszać z mascarpone.
Migdały zalać wrzątkiem i poobierać. Nadziewać babeczki kremem, posypać posiekanymi migdałami. Zapiekać  w temp. 180 stopni C około 30 minut. Przed podaniem ułożyć na wierzchu wiśnie z konfitury.




8 komentarzy:

  1. Wspaniałe babeczki. Marzenko kochana życzę wspaniałych Świąt Wielkanocnych spędzonych w rodzinnej i radosnej atmosferze :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają idealnie, MArzenko!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super babeczki:) Poczęstuję się! Zdrowych, radosnych Świąt oraz samych pyszności na stole:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Radosnych,wspaniałych Świąt Marzenko!!!
    babeczki urocze:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają pysznie! Ja bym się nie oparła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają bardzo smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń