piątek, 18 marca 2016

Ciasto pomarańczowe z białek


Mimo szybko płynącego czasu końca zimy jakoś nie widać. 
Tylko dni dłuższe przypominają, że wiosna tuż tuż...
 W lodówce miałam po ostatnim tatarze 2 słoiki białek. 
Szykowałam obiad dla gości, którzy przejazdem mieli wpaść. 
Jak zobaczyłam u Kamili to ciasto wiedziałam, że je od razu wykorzystam. 
Aromatyczne, cytrusowe, na deser poobiedni akuratne ;-) 
Na pewno pasuje na Wielkanocny stół.


Przepis podaję za Kamilą z moimi zmianami. Dodałam jako dekorację karmelizowane plastry pomarańczy.

Składniki:
na ciasto:
  • 170 g białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
syrop do nasączenia:
  • sok z 1 pomarańczy,
  • 3 łyżki cukru,
 lukier:
  • 2 łyżki syropu pomarańczowego
  • 1-łyżka wrzącej wody
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • skórka z 1 pomarańczy
 pomarańcze karmelizowane:
  • 1,5 szklanki wody,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 pomarańcza
 Przygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę, a następnie stopniowo, ciągle miksując, dodawać cukier. Dodać sok i skórkę z cytryny, ekstrakt waniliowy i wymieszać. Do masy dodać rozpuszczone i ostudzone masło i zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto przełożyć do foremki keksowej i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto ostudzić, a następnie wyciągnąć z foremki.
W garnuszku zagotować sok z pomarańczy i cukier. Gotować około 3 minuty i odstawić do ostudzenia. Odłożyć do miseczki dwie łyżki syropu. Ciasto gęsto nakłuć wykałaczką, a następnie nasączyć je pozostałym syropem.
Do odłożonego w miseczce syropu dodać cukier puder, skórkę z pomarańczy i rozetrzeć do uzyskania lukru. Połączonymi składnikami polukrować ciasto.
Przygotować karmelizowane pomarańcze do ozdobienia ciasta. W tym celu zagotować wodę z cukrem, wrzucić cienko pokrojoną w plasterki pomarańczę. Gotować około 45 minut. Po tym czasie wyciągnąć delikatnie plastry owoców i ułożyć do wystygnięcia na papierze do pieczenia. Udekorować nimi ciasto.




11 komentarzy:

  1. Lubię ciasta na białkach, są wyjątkowo delikatne.
    Te pomarańcze wyglądają bosko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś czuje, że szybko zniknie z talerzyków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj zjadłabym kawałeczek. Może dałoby się przerobić na bezglutenowe ?

    OdpowiedzUsuń
  4. i te czerwone pomarańcze - cudowny smak :0

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne!
    Lubię takie przepisy wykorzystujące białka.
    Ostatnio trochę mi się ich uzbierało...

    OdpowiedzUsuń
  6. Udało Ci się pięknie! A pomarańcza dodają uroku :)
    Smakowało?
    Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto wygląda bardzo apetycznie, zwłaszcza dodatek pomarańczy :) pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudnie się prezentuje! :D
    Ostatnie dwa dni iście wiosenne były ;))

    OdpowiedzUsuń
  9. Na pewno wspaniale smakuje, wygląda pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ delikatne! Musiało smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniałe ciasto. Uwielbiam takie smaki :-)

    OdpowiedzUsuń