czwartek, 24 marca 2016

Szynka faszerowana serem i winną śliwką


U nas na świątecznym stole królują potrawy tradycyjne. 
Nie mogę nigdy się przebić ze swoimi pomysłami, 
bo nasza rodzina ich po prostu nie chce. 
Co najwyżej czasami z jakimś sosem czy rodzajem farszu do jajek mogę poszaleć. 
Tym razem farsz do wędliny będę próbowała sforsować. 
Zobaczymy z jakim skutkiem;-)



Składniki:
  • 6  plastrów szynki wędzonej,
  • kilka śliwek suszonych Bakalland,
  • wino czerwone wytrawne,
  • 50 g sera z naturalną pleśnią typu roquefort,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub więcej,
  • 1 łyżeczka majonezu,
  • kiełki dowolne (u mnie rzodkiewki),
  • pieprz biały,
  • 6 łodyżek szczypiorku.
Przygotowanie:

Śliwki zalać winem czerwonym i zagotować, żeby zmiękły. Odcedzić i wystudzić. Ser rozetrzeć z jogurtem, dodać majonez oraz pokrojone w kosteczkę śliwki. Doprawić białym pieprzem. Rozsmarować dip na plastrach szynki, posypać kiełkami, zrolować. Owinąć każdy rulonik szczypiorkiem i zawiązać.



10 komentarzy:

  1. Mam dokładnie to samo. Ja w tym roku będę próbować z nową sałatką :) A tak podaną wędlinką bym nie pogardziła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzenko, twoje zdjęcia wprawiają mnie w coraz większy zachyt. Zazdraszczam !! :D
    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepysznie!
    U mie szynkę, taką wiejskiej roboty też się faszeruje. Na przykład sałatką jarzynową.

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak to jest ze świętami, że potrawy najbardziej tradycyjne wygrywają. Ja takie lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mnie byś przekonała! Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo radosny ten talerz, jak te wiosenne święta :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Marzenko-udanego forsowania :) Poza tym życzymy Ci wspaniałych, wiosennych Świąt :) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń