wtorek, 22 marca 2016

Tartaletki z czerwoną cebulą, żurawiną i białą kiełbasą


W wielu polskich domach na Święta Wielkanocne nie może zabraknąć na stole białej kiełbasy.
W związku z tym, że w tym roku po raz pierwszy przygotowuję u siebie śniadanie wielkanocne musiałam wziąć to pod uwagę.
 Nie przepadam za taką parzoną z wody.
Chcąc zaskoczyć gości podam im zapiekaną w formie tartaletek.
Konfitura z czerwonej cebuli z żurawiną świetnie się z kiełbasą komponuje.
Myślę, że skorzystacie z takiej propozycji:-)


Składniki:
na ciasto:
  • 160 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
  • 80 g masła,
  • szczypta soli,
  • 1 jajko,
  • odrobina zimnej wody w razie potrzeby,
nadzienie:
  • 2 białe kiełbasy surowe,
  • 250ml śmietany 18% tł.
  • 2 jajka,
  • sól, pieprz,
  • 3-4 czerwone cebule,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 2 garści suszonej żurawiny firmy Bakalland,
  • 50 - 80 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 1-2  łyżeczki octu balsamicznego,
  • 1-2 łyżeczki miodu,
  •  tymianek świeży lub suszony do smaku.

Przygotowanie:
 
Do mąki dodać kawałki twardego masła, poszatkować nożem. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Wyłożyć ciastem foremki do tarty (4), nakłuć widelcem i podpiec na złocisty kolor w temp. 180 stopni.
Cebulę czerwoną pokroić w piórka i podsmażyć na oleju, posolić, podlać  czerwonym winem. Dusić do miękkości. Namoczyć żurawinę we wrzątku. Dodać do cebuli. Wlać ocet balsamiczny, miód, i świeży tymianek . Odstawić. Na podpieczone spody ułożyć podduszoną cebulę. Z kiełbasy wyciskać mięso formując małe kuleczki, ułożyć na warstwie cebuli. Zalać rozbełtaną śmietaną z jajkami, solą i pieprzem. Zapiekać około 30 minut do zarumienienia. Udekorować gałązkami tymianku.

*Ja upiekłam 4 małe tarty, ale można zrobić jedną dużą.




9 komentarzy:

  1. Robisz takie pyszne rzeczy, że z chęcią bym się do Ciebie wprosiła na to śniadanie. Niestety śniadanie zawsze jest u mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowna, Marzenko i pięknie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo ciekawa propozycja nie tylko na Wielkanoc-zapisuję:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie! Bardzo mi się Twoja wersja podoba, można korzystać nie tylko na święta!

    OdpowiedzUsuń
  5. aleś to pysznie wymyśliła :) aż jestem głodna!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny pomysł:) Z radością go przetestuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam i potwierdzam, że pyszna!:)
    U mnie trochę mniej żurawiny, bo lubimy mniej słodko. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, cieszę się, że smakowały :-)

      Usuń