środa, 27 kwietnia 2016

Brownie bezglutenowe na mące gryczanej


Ostatnio wzięło mnie na sprzątanie słodyczarni - moja córka kiedyś tak nazwała szufladę z łakociami ;-)
I o dziwo znalazło się tam kilka ponapoczynanych czekolad, po które nikt już nie sięgał...
Trzeba było je pożytecznie przerobić ;-)



Składniki:
  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 1 kostka  masła,
  • 100 g mąki gryczanej,
  • 25 g mąki ziemniaczanej,
  • 250 g cukru,
  • 6 jajek.

Przygotowanie:
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem. Przestudzić. Jajka ubić, stopniowo dodając cukier i mąkę. Do masy wlewać powoli czekoladę.
Spód blachy wielkości 30x35 cm wyłożyć pergaminem, ciasto wlać na blachę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C, piec 18 - 20 minut.

Uwaga : jeśli chcecie, żeby było wysokie ciasto i bardziej lejące , to proponuję wziąć mniejszą blaszkę.


11 komentarzy:

  1. Jeszcze żeby moglo być bez makii ziemniaczanej...Nie czuje się posmaku maki gryczanej?...Zdjecia , jak zawsze swietne i zachecajace:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gryczane brownie pycha. Niestety ja z czekoladą też jestem na bakier :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Och jak ja uwielbiam te wszystkie zakalce...

    OdpowiedzUsuń
  4. Za czekoladą, jak wiesz, nie przepadam, ale za to mąkę gryczaną w wypiekach uwielbiam. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak malutko składników, a taki wypiek! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda świetnie, ciekawy smak musi mieć z mąka gryczana :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne to Twoje brownie! Minimalizm jest najlepszy...

    OdpowiedzUsuń
  8. A jakiej wielkości miałaś blachę?

    OdpowiedzUsuń