sobota, 2 kwietnia 2016

Sałatka gyros


Po raz pierwszy zaserwowała nam ją moja córka. 
Było to ładnych parę lat temu. 
Miała w gimnazjum zajęcia kulinarne 
i chciała się bardzo pochwalić nabytymi umiejętnościami. 
Raczej omijała kuchnię szerokim łukiem, więc przystaliśmy z entuzjazmem na ten Jej nagły zryw;-)
 Od tamtego dnia od czasu do czasu pojawia się u nas na stole. 
Pewnie znana większości, ale tak ku przypomnieniu;-)




Składniki:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 4-5 ogórków korniszonów,
  • 1 cebula czerwona,
  • pół średniej kapusty pekińskiej,
  • majonez, jogurt naturalny, kechup,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • sól, pieprz, oregano.

Przygotowanie:

Mięso z kurczaka umyć, wysuszyć i pokroić w paski lub kostkę. Mięso zamarynować w oleju, z solą, pieprzem i oregano. Odstawić na minimum 0,5 h. Na rozgrzanej  patelni podsmażyć mięso. Pokroić w kostkę cebulę, ogórki, poszatkować kapustę. Majonez wymieszać z jogurtem wg uznania (może być sam majonez). Układać warstwowo w kolejności: mięso, cebula, sos majonezowy, kukurydza, ogórki, kechup, kapusta. Sosu majonezowego i kechupu dać tyle, aby pokryło 1 warstwę. Odstawić do lodówki na minimum 0,5 h.
 

10 komentarzy:

  1. Marzenko ja tą sałatkę uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. to ulubiona sałatka mego Małzona! u nas w wersji bez jogurtu.
    Fajnie wygląda w formie szklankowej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie zaprezentowana :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapisuje do wypróbowania :) Zapraszam do mnie na konkurs ^_^

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak nie ma przyprawy do gyrosa to zjem ;)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo zachęcająco.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  7. Moja ukochana sałatka, muszę ją kiedyś podać właśnie w szklance, bo wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie jadlam takiej sałatki...Przy najbliższej okazji ja zrobie bo wygląda zachecajaco.

    OdpowiedzUsuń