środa, 20 kwietnia 2016

Skrzydełka BBQ



Nie wiem jak u Was, ale u nas na każdej imprezie, gdy jedną z propozycji są skrzydełka - to pierwsze znikają:-)
 Ile byśmy nie zrobili - 1 lub 2 kg to zawsze jest ich za mało;-) 
Te zrobiłam w sosie BBQ i były extra.


Składniki:
  • 1,5  skrzydełek z kurczaka,
  • sól i pieprz,
  • 1 łyżka oleju,

 na sos BBQ:
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 czubata łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki,
  • 1-2 łyżki octu winnego,
  • 1 łyżka sosu Worcester,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • sól, pieprz do smaku,
  • ostry sos tabasco, 
  • woda do rozcieńczenia przecieru,
  • miód ewentualnie do doprawienia.
Przygotowanie:
Skrzydełka dokładnie umyć, odciąć końcówki i każde skrzydełko przeciąć na pół. Dodać sól, pieprz i olej. Pozostawić w marynacie przez minimum 1h. Po tym czasie włożyć do nagrzanego  do 190 stop. C piekarnika na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekać około 45 minut. W tym czasie przygotować sos BBQ. W tym celu rozgrzać w garnku olej, dodać posiekaną cebulę,  wyciśnięty czosnek. Chwilę podsmażyć. Dodać przecier i pozostałe składniki. Podlać odrobiną wody. Doprawić solą, pieprzem, tabasco i miodem. Można sos zmiksować. Wyciągnąć skrzydełka z piekarnika, pokryć sosem BBQ i zapiekać około 15 minut.






13 komentarzy:

  1. Generlnie to nie jadam skóry z kury, taki zboczeniec jestem, ale tu widzę, że jej nie widzę. Składniki mi odpowiadają, bo lubie na ostro, bo ostra dziewczyna jestem. Gdyby nie godzina, to pewnie bym podnisła się z krzesła i poszła do kuchni. Pamiętliwa jednak jestem :D
    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie pamiętam, kiedy ostatnio jadłam takie skrzydełka. :}

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja od lat nie jadłam skrzydełek. Nie przepadam, ale jak patrzę na Twoje zdjęcia, Marzenko, to wiem, że na takie bym się skusiła!

    OdpowiedzUsuń
  4. Znakomite, ja bardzo lubię skrzydełka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ooo ja ostatnio robiłam żeberka bbq :)

    OdpowiedzUsuń
  6. No przepyszne muszą być z całą pewnością,:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają bardzo apetycznie :) dawno nie jedliśmy skrzydełek ...

    OdpowiedzUsuń
  8. wyglądają pysznie! to są smaki mojego męża więc muszę mu takie przygotować:) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wszystko ok, tylko na zdjęciu raczej pałki z kurczaka niż skrzydełka :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie są pałki. Każde skrzydełko dzielę na 3 części i tę bezmięsną, małą wyrzucam. To są na pewno skrzydełka ;-)

      Usuń