poniedziałek, 30 maja 2016

Pasta jajeczna ze szparagami

Z cyklu " Wypiekanie na Śniadanie "


Pasta jajeczna to niemal świętość w naszym domu. 
Towarzyszyła mi od małego.
Kiedyś jedzona tylko latem, gdy szczypiorku było dostatek w babcinym ogródku. 
Pamiętam żniwa na wsi i tony ucieranej pasty …

Gdy zobaczyłam propozycję z dodatkiem szparagów, to musiałam wziąć udział w akcji "Wypiekania na śniadanie".


Składniki:
  • 3 ugotowane jajka,
  • 1/2 małego ząbka czosnku (dała 1 ząbek),
  • 3-4  zielone szparagów lub liście botwiny,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz,
  • 1 łyżeczka oliwy extra vergine,
  • zielone listki pietruszki lub kolendry (dałam szczypiorek i koperek),
  • 2 łyżeczki majonezu,
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy ( to dodałam dodatkowo).

Przygotowanie:

Ugotować jajka, ostudzić. Szparagi lub botwinę blanszować 4 minuty, zalać zimną wodą, odsączyć na sicie, odciąć kawałki z główkami i resztę drobno posiekać, przełożyć do naczynia, następnie zetrzeć jajka, dodać czosnek, sok z cytryny, oliwę, zieleninę oraz majonez i musztardę. Wszystko wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Odcięte kawałki szparagów zgrillować na patelni grillowej. Ja pastę podałam grillując bagietkę na patelni grillowej z oliwą i płatkami chilli. Razem na patelnię wrzuciłam kawałki zostawionych szparagów.


25 komentarzy:

  1. Fajnie wygląda :-) muszę spróbować bo nie udało mi się dołączyć do was :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej wersji pasty jajecznej jeszcze nie jadłam, ale wygląda pysznie i zamierzam ją zrobić już niedługo. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne zdjęcia i bardzo apetyczny przepis. Miło było się spotkać przy okazji tego wydarzenia. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawa szparagowa propozycja. Porwałabym jedną kromeczkę, ale niestety nie mogę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szparagów w paście jeszcze nie jadłam,chętnie wypróbuję Twój pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne zdjęcia Marzenko a pasta klasyk z dodatkiem :-) Dziękuję za wspólne wirtualne śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowny przepis! Akurat dziś mam dostawę szparagów, więc na pewno zrobię :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dobra! Ale nie grillowałam główek, bo nie miałam już czasu - wszystko posiekałam. Fajna odmiana pasty jajecznej.

      Usuń
  8. Bardzo przyjemna pasta. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaja i szparagi <3 Połączenie idealne! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Marzenko, ta pasta wyglada smakowicie! Chętnie spróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubie wszelkie pasty i smarowidła. Ta wygląda bardzo smacznie , w takim wydaniu jeszcze nie jadlam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Hmm majówkowe pasty! Pycha <3 Kclamar ostatnio również zmajstrował kilka ciekawych i smakowitych past, zapraszamy do Kclamarowego królestwa! Mam nadzieję, że będzie dla Ciebie równie smaczną i zdrową inspiracją, co Twój blog dla jego czytelników. Kcalmarowe pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  13. Koniecznie dodam świeże listki kolendry :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pasta jajeczna to też moje całe kulinarne życie!
    Właśnie zrobiłam ją z wędzonym pstrągiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pstrągiem musiała być pyszna:-)

      Usuń
  15. świetna pasta, dziękuję za wspólną zabawę

    OdpowiedzUsuń
  16. Pastę jajeczną i w moim domu robiono bardzo często, ale ze szparagami jeszcze nie próbowałam . Mam zamiar zrobić dzisiaj, bo przepis smakowity. Dam znać jak się udała. Pozdrowienia.
    Ps. Bardzo się cieszę, że znalazłam Twój blog. Mnóstwo u Ciebie ciekawych kulinarnych inspiracji. Będę korzystać, jeśli można?
    Serdeczności ślę.

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie tylko można , ale trzeba:-)Bardzo się cieszę, że zagościłaś u mnie. Zapraszam:-) I daj znać jak smakowała pasta? :-)

    OdpowiedzUsuń