niedziela, 22 maja 2016

Placuszki jogurtowe bezglutenowe z owocami

Z cyklu " Wypiekanie na Śniadanie "



 Z przyjemnością wzięłam udział w dzisiejszej  akcji "Wypiekanie na śniadanie". 
Pyszne placuszki i śniadanie na tarasie - wymarzona pogoda wreszcie nadeszła:-)
Bardzo lubię tak rozpocząć dzień. 
Zapraszam!


Ja swoje placuszki przygotowałam na mące owsianej bezglutenowej, a w przepisie jest pszenna.
Przepis pochodzi od Asi z Kwestii Smaku:

Składniki:
  • 250 g jogurtu greckiego lub naturalnego,
  • 2 duże jajka,
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła,
  • 2 - 3 łyżki cukru,
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej ( a dałam mąkę owsianą bezglutenową),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • mała szczypta soli,
  • kilka truskawek lub innych owoców (dałam rabarbar).

Przygotowanie:

W misce wymieszać lub zmiksować jogurt z jajkami i 2 łyżkami oleju, dodać cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać lub zmiksować do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę.
Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką) i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia, więc jednorazowo można smażyć ich 4 sztuki). Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 2,5 minuty).
Gdy placki podrosną (mniej więcej w drugiej połowie smażenia) włożyć w każdego placka po 2 grubsze plasterki truskawki (u mnie rabarbar pokrojony w kostkę).
Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2,5 minuty lub trochę krócej. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię dobrze jest wyczyścić ręcznikiem papierowym lub gąbką.

Propozycja podania:

cukier puder / bita śmietana / syrop klonowy / posłodzona gęsta śmietana 12%





We wspólnym wypiekaniu udział wzięli:

19 komentarzy:

  1. Z moim ukochanym rabarbarem tez muszę zrobić :-) Twoje wyglądają znakomicie :-)
    Dziękuję za wspólną zabawę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje za wspólne wypiekanie. Twoje placuszki wyglądają rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Można jeść oczętami . Dziękuje za wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Alez smakowite!...Zrobie swojemu domowemu bezglutenowcowi jako jakas odmiana:).

    OdpowiedzUsuń
  5. właśnie, wspaniałe "co nieco" do zjedzenia na tarasie w taką śliczną pogodę! dziękuję za wspólną zabawę

    OdpowiedzUsuń
  6. Super Marzenko, muszą być pyszne :-) dziękuje za wspólne śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealnie! Ciepełko i smaczne śniadanko!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję za wspólne smażenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. pyszne placuszki i rabarbar <3 mniam ;)dzięki za wspólne wypiekanie;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawy pomysł z tym rabarbarem, bardzo na czasie. Miło było wspólnie poeksperymentować kulinarnie...

    OdpowiedzUsuń
  11. z rabarbarem też musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuję za wspólne wypiekanie i kolejny, ciekawy pomysł na wykonanie placuszków :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja też piekłam z rabarbarem - były pyszne!
    Dzieki za wpólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Placuszki w takiej scenerii musiały smakować wyjątkowo!
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękne kwiatowe widoki z tarasu i pyszne placuszki do towarzystwa - czegóż chcieć więcej! :D Dzięki za wspólne śniadaniowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ależ mam u Ciebie zaległości!
    Porywam placuszka i pędzę nadrabiać. :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja również uwielbiam zacząć dzień porcją takich pyszności, dzięki za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń