sobota, 28 maja 2016

Sałatka wiosenna i 4 urodziny bloga z konkursem w tle:-)


Tą wiosenną sałatką chciałam uczcić 4 urodziny Zacisza. 
Ten czas tak szybko leci. Nie wiem kiedy to minęło...
Bardzo się cieszę, że jestem z  Wami i mam nadzieję, że jeszcze niejedno danie wspólnie przejemy;-) Mam w głowie mnóstwo pomysłów, chcę się rozwijać, a ten blog daje mi takiego kopa i jest kołem napędowym  do gotowania i fotografowania dla Was:-) 
Dostaję od Was sygnały, że to co robię  ma sens, a to z kolei jest dla mnie zastrzykiem energii - takie sprzężenie zwrotne:-)


Składniki:
  • kilka listków sałaty,
  • 1 avocado,
  • kilka rzodkiewek,
  • 1 ogórek wężowy lub gruntowy,
  • bratki,
  • kiełki  (u mnie rzodkiewki),
  • sok z cytryny - kilka kropel,
  • kawałek twardego sera ( u mnie owczy Manchego),

sos bazyliowy:
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • kilka kropel octu z białego wina,
  • pół łyżeczki miodu,
  • pół łyżeczki musztardy dijon,
  • można dodać odrobinę wody,
  • posiekana gałązka bazylii,
  • sól do smaku. 
     
Przygotowanie:

Avocado pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Rzodkiewkę, ogórka  pokroić  w plasterki, a ser w kostkę.  Ułożyć na talerzu wszystkie składniki. W słoiczku lub w shakerze do sosów wymieszać wszystkie składniki sosu. Osobno podać, żeby każdy sam sobie polał przed spożyciem.


I na koniec niespodzianka z okazji urodzin bloga. 
Miło mi, że świętować ze mną chciały firmy Lubella i Kupiec, które przygotowały niespodzianki dla Was kochani z tej okazji. 


Zadanie konkursowe:
Proszę o podanie propozycji urodzinowej. Może to być dowolne danie lub deser, które mnie zauroczy i będzie dla mnie inspiracją.
W komentarzu poniżej napisz przepis  lub jeśli chcesz odpowiedź możesz także wysłać na maila marzena51@op.pl
  Najbardziej twórcze odpowiedzi zostaną nagrodzone, mile widziane będą również zdjęcia :)  Każdy uczestnik konkursu może podać jedną propozycję. Proszę nie zapomnij  podpisać się i zostawić swojego adresu mailowego. Biorąc udział w konkursie wyrażasz zgodę na publikację Twojej wypowiedzi (ewentualnie zdjęcia) w przypadku wygranej na blogu zaciszekuchenne.blogspot.com

Będzie mi bardzo miło, jeśli polubicie  Zacisze kuchenne na FB lub zaczniecie go  obserwować tutaj, jednak nie jest to warunek wzięcia udziału w konkursie:-) 

Zachęcam również do polubienia profilu  sponsorów Lubella i Kupiec.
Regulaminem konkursu:
1) Organizatorem Konkursu jest autorka bloga zaciszekuchenne.blogspot.com Marzena Duda, zwana dalej Organizatorem. Sponsorem nagród jest firma Lubella i Kupiec.
2) Konkurs zostaje przeprowadzony w terminie od dnia dzisiejszej publikacji tj. 28 maja 2016 r. do 10 czerwca 2016r. do godziny 23.59.
3) Każdy uczestnik może zgłosić tylko jedną odpowiedź.
4) Spośród wszystkich zgłoszeń Organizator wybiera 3 najlepsze odpowiedzi, które będzie oceniał pod względem inspiracji do przygotowania urodzinowego dania .
5) Autorzy 3 pierwszych miejsc otrzymują  zestawy produktów marki Lubella i   Kupiec.
6) Nagrody zostaną wysłane na koszt Organizatora, tylko na terenie Polski.
7) Wyniki zostaną ogłoszone na blogu  zaciszekuchenne.blogspot.com  do 7 dni po zakończeniu konkursu. Zostaną także wysłane powiadomienia drogą mailową.
8) Na dane adresowe zwycięzców czekam 7 dni dni od ogłoszenia wyników. 



17 komentarzy:

  1. Marzenko, wszystkiego najlepszego :)
    Już myślę, nad zadaniem konkursowym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna sałatka urodzinowa!
    Gratuluję twórczego blogowania i życzę Tobie i Twojemu blogowi dalszych pysznych rocznic.

    OdpowiedzUsuń
  3. Gratuluję i życzę mnóstwa kolejnych lat blogowania, bo miło się spędza z Tobą czas w sieci :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniala wiosenna sałatka. serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gratulacje urodzinowe! Niech kolejne lata mijaja tak smacznie i ladnie jak na zdjęciach u Ciebie:).

    OdpowiedzUsuń
  6. Marzenko najlepszego dla Ciebie! Dużo inspiracji! Samych sukcesów! Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  7. Marzenko, kolejnych wspaniałych blogowych lat! Pięknie się rozwijasz :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Marzenko-gratulacje :) Życzymy Ci kolejnych, satysfakcjonujących lat blogowania. Pyszna urodzinowa propozycja :)pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo dziękuję wszystkim za życzenia i zapraszam do konkursu!:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Gratuluję takiego stażu :-) Piękny blog!

    OdpowiedzUsuń
  11. Marzenko, gratuluje pieknego wieku i zycze dalszego, bardzo owocnego blogowania! :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Gratulacje! Aby wciąż w Twojej głowie rodziły sie nowe smaki, nowe pomysły! ;) hehe, faktycznie czas leci, ja też blogowo mam 4 latka ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zgłaszając się do konkursu chciałam Ci zaproponować deser, który gdzieś kiedyś podpatrzyłam. A najchętniej to zaprosiłabym Cię do siebie na ten deser :)
    500 g truskawek zmiksowanych (jeśli potrzebujemy dosładzamy je), 4 jaja, 4 łyżki cukru, 250 g mascarpone -> żółtka ucieramy z cukrem, białka ubijamy na sztywno, łączymy żółtka z mascarpone i z pianą z białek. Możemy pokusić się o ubicie śmietany kremówki - będzie na bogato, w końcu to urodziny.
    Dodatkowo, jeszcze trochę truskawek pokrojonych w cząstki.
    Wszystko układamy warstwami w pucharkach. :)

    To co, kiedy jemy ten deser? :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wytrawny omlet z pieczarkami, papryką i szczypiorkiem

    SKŁADNIKI:
    Płatki owsiane - 3,75 łyżki (40 g)
    Jaja kurze całe - 1,75 sztuki (90 g)
    Oliwa z oliwek - 0,75 łyżki (6 g)
    Papryka czerwona - 1,50 małej sztuki (200 g)
    Pieczarka uprawna świeża - 1 garść (60 g)
    Szczypiorek - 1,75 łyżki (9 g)

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
    1. Pieczarki i paprykę umyj, obierz i pokrój, a następnie
    podduś na oliwie z oliwek.
    2. Białka oddziel od żółtek, a następnie ubij na sztywną
    pianę.
    3. Żółtka zmieszaj z płatkami owsianymi.
    4. Uzyskaną masę zmieszaj z ubitymi białkami oraz
    posiekanym drobno szczypiorkiem.
    5. Dopraw solą oraz pieprzem, całość wylej na paprykę i
    pieczarki.
    6. Smaż do uzyskania złocistego koloru.

    Coś na śniadanko lub kolacje :)

    - Sandra -

    OdpowiedzUsuń
  15. Witaj,
    Moja propozycja to cytrynowe semifreddo z selera naciowego i tequili. Lekkie i kremowe plastry semifreddo wspaniale orzeźwiają i zaostrzają apetyt jako przekąska. A jako deser ukoronują posiłek swoim niebanalnym smakiem.

    Potrzebujemy:
    400 g selera naciowego
    200 g cukru
    500 ml wody
    3 cytryny
    300 g śmietany 30% lub 36%
    15 g tequili
    50 g białek
    75 g cukru

    Seler naciowy obrać, odciąć część z liśćmi i pokroić na kawałki. Zagotować wodę z cukrem, dodać pokrojony seler i gotować około 40 minut. Po tym odłożyć około 100 g najładniejszych, ugotowanych kawałków selera, a resztę zmiksować. Przetrzeć przez sito, aby mieć pewność, że masa jest gładka. Zetrzeć skórkę z cytryn, a następnie wycisnąć z nich sok. Dodać wraz z tequilą do emulsji selerowej. Odłożone po gotowaniu kawałki selera naciowego drobno pokroić i dodać do masy selerowej. Wymieszać. Białka ubić na sztywno, w trakcie ubjania stopniowo dodawać cukier. Śmietanę ubić. Do masy selerowej dodać ubite białka i śmietanę, bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Umieścić w foremce lub foremkach i zamrozić.
    Podawać pokrojone z sosem z przetartych czerwonych owoców, takich jak malina, czy truskawka.
    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania.
    Aneta
    aneta.majchrzak@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. A ja proponuję smażone przegrzebki z zielonymi szparagami, porem i szafranową pianką:
    Składniki:
    2 cebule szalotki
    1 ząbek czosnku
    5 łyżek masła lub oleju rzepakowego
    100 ml wytrawnego białego wina
    około 7 nitek szafranu
    125 ml wywaru z ryby
    100 ml słodkiej śmietanki
    1 kg szparagów
    1 por
    12 oczyszczone przegrzebki
    sól, świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku, cukier, sok z cytryny

    Na patelni zeszklić na 1 łyżce masła lub oleju rzepakowego pokrojone w drobną kostkę cebule szalotki i czosnek. Dodać białe wino oraz nitki szafranu i podgrzewać na średnim ogniu około 5 minut. Dolać rybny wywar, zagotować i pogotować chwilkę do zredukowania. Dodać słodką śmietankę, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. Zmiksować blenderem do uzyskania gładkiego puree.
    Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki. Szparagi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru i soku z cytryny około 5 minut. Następnie wyjąć i schłodzić w zimnej wodzie. Podgotowane szparagi smażyć na patelni, ciągle mieszając, około 3 minut, po czym dodać pokrojonego w plasterki umytego pora. Doprawić solą i pieprzem.
    Muszle umyć, osuszyć i posolić. Następnie intensywnie podsmażyć na oleju, mieszając, około 5 minut.
    Na talerz wyłożyć szparagi z porem, na nich położyć muszle. Polać podgrzanym i spienionym blenderem szafranowym puree.

    Laura
    a763@gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń