wtorek, 7 czerwca 2016

Młode warzywa zapiekane z czosnkiem niedźwiedzim



Spieszę z tym przepisem, bo to już końcówka czosnku niedźwiedziego. 
Warto go przygotować do słoiczków z solą i zalać dobrym olejem. 
Można wykorzystać do pesto, sera i różnych sosów. 
Ostatnio np posmarowałam podpłomyki mixem ze śmietany i liści czosnku. Pyszne było;-)
Dzisiaj polecam  zapieczone tak młode warzywa. I wiecie co?  Nic mi innego do nich nie było potrzeba:-)


Składniki:
  • liście czosnku niedźwiedziego,
  • sól,
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno,
  • pęczek młodych marchewek, 
  • pęczek zielonych szparagów,
  • młoda kalarepa.

Uwaga: oczywiście można dowolnie komponować warzywa.

Przygotowanie:

Czosnek niedźwiedzi umyć, wysuszyć i poszatkować. Dodać soli i zalać olejem rzepakowym. Tak przygotowany można postawić do lodówki i wykorzystywać w razie potrzeby. 
Marchewkę młodą wyszorować, szparagi umyć i odciąć zdrewniałe końcówki, kalarepę obrać i pokroić w grubsze kawałki. Ułożyć wszystkie warzywa w naczyniu żaroodpornym, zalać 2 łyżeczkami czosnku ze słoiczka. Doprawić solą i pieprzem. Zapiekać około 15-20 minut w temp. 180 stop. C. Na koniec można włączyć na chwilę grill. Podawać same lub jako dodatek.




10 komentarzy:

  1. Dorwałaś gdzieś w końcu ten czosnek :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Przy tych warzywach też nic by mi więcej nie potrzeba było. Pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O mniam :) Wspaniałości !

    OdpowiedzUsuń
  4. Marzenko bardzo smakowite! Super, że posmakowałaś czosnku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Musi być pyszne, ciekawy pomysł na zapiekane warzywa :) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  6. takie proste przepisy są najpyszniejsze :) właśnie za młode warzywa uwielbiamy wiosnę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Marzenko uwielbiam takie dania, mogę je jeść bez przerwy :-) pozdrawiam kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności!
    Uwielbiam młode pieczone warzywa.

    OdpowiedzUsuń