środa, 29 czerwca 2016

Racuchy z jagodami


Zawsze miałam słabość do drożdżowych racuchów. 
Najczęściej jadałam z jabłkami. 
Te z jagodami zrobiłam na specjalne życzenie córki. 
Coś czuję, że dopóki będą jagody, to młoda mi nie odpuści;-)





Składniki:



  • 25 dkg mąki,
  • 2 dkg drożdży,
  • 5 dkg roztopionego masła,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 5 dkg cukru,
  • szczypta soli,
  • 1 szklanka jagód,
  • olej rzepakowy do smażenia.


Przygotowanie:

Drożdże wymieszać z łyżką cukru i 1/2 szklanki ciepłego mleka, odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać. Dodać do niej drożdże wymieszane z mlekiem i cukrem, jajka, resztę mleka, stopione masło oraz szczyptę soli. Wyrobić ciasto. Naczynie z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość dosypać umyte i osuszone jagody.
Ciasto  nakładać łyżką  na patelnię z rozgrzanym olejem i smażyć na złoto z dwóch stron. Posypać cukrem pudrem.










14 komentarzy:

  1. Jak ja uwielbiam racuchy! Dla nie to wspomnienie dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe racuszki!
    Nabrałam na nie wielkiej ochoty.

    OdpowiedzUsuń
  3. Racuchy zawsze kojarzą mi się z wakacjami u dziadków:) Pysznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wyglądają, też bym nie odpuściła ;D pozdrawiam M

    OdpowiedzUsuń
  5. Racuchy pierwsza klasa, super :) Na śniadanie idealne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, uwielbiam!
    Narobiłaś mi smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie z jagodami to i mi by smakowały. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Moje smaki i preferencje ;) Wpadam na takie sztuki!

    OdpowiedzUsuń
  9. Tez bym nie odpuszczala... :) , uwielbiam racuchy pewnie w każdej postaci. A bardzo rzadko je robie.

    OdpowiedzUsuń
  10. We wtorek idę na rynek i będą na obiad :)))

    OdpowiedzUsuń